Albanci priznali: Evro nije zvanična valuta na KiM

Mnoštvo zakona koje je donela aktuelna vlada u Prištini pokazalo se kao neustavno, piše Albanijan post.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

List ocenjuje da je tzv. centralna banka Kosova donošenjem najnovije uredbe koja zabranjuje upotrebu dinara na KiM očigledno prekoračila svoja ovlašćenja.

Advokat Ardian Bajraktari ocenio je za Albanijan post da je uredba tzv. centralne banke Kosova protivna zakonu.

On je naveo da je ustavom tzv. Kosova predviđeno da skupština privremenih prištinskih institucija utvrdi koja valuta se koristi na KiM, ali da skupština to do danas to nije uradila, pa pravno gledano evro nije zvanična valuta na KiM.

"Koliko znam, mi nemamo zakon koji izričito određuje da je jedina valuta na Kosovu evro", rekao je Bajraktari.

Na KiM je 1. februara stupila na snagu uredba koju je usvojila tzv. centralna banka Kosova, a prema kojoj je jedina valuta u kojoj mogu da se vrše gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara.

Uredba dovodi u pitanje opstanak Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Narodna banka Srbije saopštila je ranije da privremena samouprava na KiM ni u kom slučaju nije ovlašćena da proklamuje evro, niti bilo koju drugu stranu valutu, jedinom dozvoljenom valutom na području KiM, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na KiM, budući da je NBS jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Srbije.

NBS je istakla da na KiM u ovom trenutku ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro, što potvrđuju i EU i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacija, jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice Evropske unije i ne ispunjavaju "kriterijume iz Mastrihta" za pristupanje evrozoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu