Predsednik u strahu: Pokušaj državnog udara?

Predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo saopštio je danas da je razmena vatre u glavnom gradu u petak bio pokušaj državnog udara.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS
EPA-EFE/ANTONIO PEDRO SANTOS

Pucnjava je počela kada su pripadnici bataljona Predsedničke palate pokušali da ponovo uhapse dvojicu ministara pritvorenih zbog navodne korupcije, ministra privrede Sulejmana Seidija i ministra finansija Antonija Monteira koje su pripadnici komande Nacionalne garde predhodno nezakonito oslobodili.

"Pokušali su da izvedu državni udar i u tome nisu uspeli", kazao je danas Embalo nakon sastanka sa predstavnicima snaga bezbednosti.

Tokom posete komandi Nacionalne garde u glavnom gradu Bisau, Embalo je rekao da je šef Nacionalne garde Viktor Čongo, smenjen i da će "skupo platiti" pokušaj nasilne smene predsednika.

Nakon povratka sa klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP28 u subotu uveče, Embalo je sugerisao novinarima da Čongo nije delovao sam.

"Čongu je neko naredio da tu učini", citirale su ga lokalne novine.

Polupredsednički sistem Gvineje Bisao ograničava ovlašćenja predsednika dozvoljavajući većinskoj stranci u parlamentu da imenuje vladu.

Kao rezultat toga, Nacionalnu gardu koja je pod Ministarstvom unutrašnjih poslova u velikoj meri, kontroliše parlament, kojim dominira opozicija.

Zapadnoafrički regionalni ekonomski blok ECOVAS, kojem Gvineja Bisao pripada, reagovao je na incident sa "dubokom zabrinutošću" i izrazio "punu solidarnost sa narodom i ustavnom vlašću Gvineje Bisao".

Gvineja Bisao je pretrpela više državnih udara od sticanja nezavisnosti od Portugala 1974. godine.

Pokušaj puča je drugi u zapadnoj i centralnoj Africi za nedelju dana nakon prošlonedeljnog neuspelog puča u Sijera Leoneu.

Embalo, bivši general vojske, proglašen je pobednikom drugog kruga predsedničkih izbora u decembru 2019. godine, koje je njegov protivkandidat osporio.

Preživeo je pokušaj državnog udara u februaru 2022. godine za koji je tvrdio da ima "veze sa našom borbom protiv trgovine narkoticima" i od tada je suzbio građanske slobode dok su vladina tela izgubila značajnu nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu