Formira se "zombi vlada"

Poljski predsednik Andžej Duda u ponedeljak je zvanično imenovao aktuelnog premijera Mateuša Moravjeckog (PiS) za mandatara nove vlade.

Izvor: klix.ba
Podeli
 EPA-EFE/Pawel Supernak
EPA-EFE/Pawel Supernak

Iako je premijer već izneo ministarska rešenja, predviđa se da će vlada imati rok od 14 dana.

Naime, Moravjecki i njegova stranka Pravo i pravda (PiS) izgubili su na opštim izborima 15. oktobra od koalicije opozicionih partija na čelu sa Donaldom Tuskom.

Iako je PiS najveća grupacija u novom sazivu parlamenta sa 191 poslanikom, opozicione stranke imaju ukupno 248 poslanika, što je sasvim dovoljno za formiranje vlade.

Međutim, predsednik Poljske, koji je simpatičan PiS-u, insistirao je da se Moravjeckom pruži prilika da pokuša da formira vladu

. "Ispunjavamo ustavni običaj tako što imenujemo vladu koja predstavlja grupaciju koja je pobedila na parlamentarnim izborima. Sa radošću gledam na premijera i ministre", rekao je Duda tokom ceremonije u ponedeljak.

Međutim, predsednici gornjeg i donjeg doma parlamenta, koji se nisu ni pojavili na svečanosti, pokazali su da je Dudino imenovanje zapravo farsa.

Nakon formiranja vlade, Moravjecki ima dve nedelje da pokuša da dobije poverenje parlamenta za program vlade. Ako to ne uspe, onda će parlament moći da izabere kandidata za premijera, ulogu koja će najverovatnije pripasti Donaldu Tusku.

"Vlada premijera Donalda Tuska je strukturno 100 odsto završena", rekao je jedan od članova Tuskove Građanske koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu