"Kina to neće tolerisati"

Kina je spremna da pruži velike mogućnosti za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali neće tolerisati separatističke aktivnosti usmerene na "nezavisnost Tajvana".

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shutterstock/ em_concepts
Foto: Shutterstock/ em_concepts

Rekao je predstavnik kineskih vlasti za televiziju CGTN.

"Želim da istaknem da 'nezavisnost Tajvana' znači rat", rekao je Čen Binhua, portparol Kancelarije za poslove Tajvana Državnog saveta Narodne Republike Kine, komentarišući izjave političara iz Demokratske progresivne partije Tajvana, koji tvrde da Peking nema plan za vojnu akciju protiv ostrva.

Kontinentalna Kina, pojasnio je Čen Binhua, "neće tolerisati niti pokazati popustljivost" prema snagama "tajvanske nezavisnosti" ako se usude da rizikuju da izazovu incidente koji promovišu "nezavisnost Tajvana".

Tajvanom upravlja sopstvena administracija od 1949. godine, kada su ostaci snaga Kuomintanga predvođenih Čang Kaj Šekom (1887-1975) pobegli na ostrvo nakon što su poraženi u kineskom građanskom ratu.

Tajpej je zadržao zastavu i neke druge atribute bivše Republike Kine, koja je postojala na kopnu pre dolaska komunista na vlast.

Prema zvaničnom stavu Pekinga, koji podržava većina zemalja, uključujući i Rusiju, Tajvan je jedan od regiona Narodne republike Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu