Šta piše u drugom dopisu koji je Srbija uputila Euleksu?

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je drugi dopis Euleksu povodom obdukcije trojice Srba sa KiM koji su ubijeni u Banjskoj.

Izvor: Novosti
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ / nr
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ / nr

Prenosimo ceo tekst dokumenta.

"Poštovani gospodine Barbano,

Povodom vašeg pisma od 28. septembra 2023. godine (Ref.br: 2023-COS-0380) u kome navodite da je predstavnik EULEKS-a prisustvovao u prostorijama Instituta za sudsku medicinu u Prištini u svodstvu nadgledana, tokom ispitivana/obdukcia tela u vezi sa događajima u Banjskoj od 24. septembra 2023. godine. u cilju utvrđivanja svih okolnosti pod kojima su ubijena trojica Srba, neophodno je da nam dostavite sledeće informacije i to:

1. Ime i kvalifikacije (profesionalno iskustvo) predstavnika EULEKS-a koji su prisustvovali gore navedenim post mortem ispitivanjima/obdukcijama u svojstvu nadgledanja.

2. Datum i vreme kada su pregledi/obdukcije započeti i kada su završeni za svakog umrlog pojedinačno.

3. Koliko je ukupno sudskih lekara/specijalista sudske medicine (tj. za sve slučajeve) bilo uključeno u ispitivanja/obdukcije?

4. Da li je bilo i drugih sudskih lekara/specijalista sudske medicine osim onih koji su na platnom spisku Instituta za sudsku medicinu u Prištini a da su bili uključeni u bilo koji od ovih ispitivanja/obdukcija, i ako jeste koje je/koja su njihova imana, i po kom osnovu su on/ona/oni bili uklьučeni?

5. Da li su obavleni rendgenski i/ili CT pregledi skenerom na svakom telu pre ispitivana i obdukcije?

6. Da li su rendgenski i/ili CT pregledi skenerom obavljeni na svakom telu nakon ispitivanja i obdukcije?

7. Na osnovu zapažanja procene predstavnika EULEKS-a koji su nadgledali ispitivanje/obdukcije, da li su prisutni sudski lekari/specizalisti sudske medicine poštovali preporuke Protokola iz Minesote o istrazi potencialno nezakonite smrti (2016) - Revidirani priručnik Ujedinjenih nacija o efikasnom sprečavanju i istrazi vanpravnih proizvoljnih i pogubljenja po kratkom postupku? Ako ne, molimo navedite komentar.

8. Na osnovu zapažanja i procene predstavnika EULEKS-a koji su pratili isitivanja/obdukciije, da li su prisutni sudski lekari/specijalisti sudske medicine poštovali relevantne odredbe Preporuka Saveta Evrope br. R (99) 3 o usklađivanju medicinsko-pravnih pravila obdukcije? Ako ne, molimo navedite komentar.

Pored gore navedenih informacija, tražimo da nam dostavite svoje zaključke i izveštaje sa svake od izvršenih obdukcija, kao i fotografije svih tela, posebno rana na telima, koje su napravljene tokom svake od obdukcija preminulih Srba u vezi sa događajima u selu Banska", navodi se u dopisu koji potpisuje Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu