Preminula devedesetogodišnja demokratska senatorka

Kalifornijska senatorka demokratske stranke Dajan Fajnštajn je umrla u 90. godini, a njenu zamenu izabraće guverner te države Gevin Njusom.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zbog lošeg zdravstvenog stanja najstarije senatorke, već neko vreme je među njenim kolegama vladala zabrinutost za rad odbora u kojima je članica, pa i samog Senata, a njeni rastući kognitivni problemi doveli su do toga da je koalicija 65, organizacija iz Kalifornije, pozove da da ostavku.

Njena smrt smanjila je funkcionalnu većinu demokrata u Senatu na 50 glasova, samo jedan više od republikanaca kojih ima 49.

Dvoje drugih senatora Demokratske stranke bilo je ove nedelje pozitivno na kovid, a većina poslaničkih grupa poziva Roberta Mendeza da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju.

Pozne godine političara veliki su problem za Ameriku čiji predsednik ima 81. godinu.

Birači brinu da li su pripadnici trećeg doba zaista sposobni da vode njihovu zemlju, pa je tako kandidatkinja republikanaca za predsednika Niki Hejli ranije pozvala na testove mentalne sposobnosti za kandidate starije od 75 godina i rekla da je američki Senat "trenutno najprivilegovaniji starački dom u zemlji".

Senat, prosečne starosti 64 godine, jeste jedno od najstarijih parlamentalnih tela na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu