Zahtevaju od Rusije: "Hitno se povucite"

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je rezoluciju kojom poziva Rusiju da se povuče iz Nuklearne elektrane Zaporožje (ZNNP).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Podsetimo, elektrana se nalazi u blizini linije fronta na jugu Ukrajine.

Zemlje članice IAEA usvojile su na godišnjoj Generalnoj konferenciji u četvrtak rezoluciju koja poziva na "hitno povlačenje svog vojnog i drugog neovlašćenog osoblja iz ukrajinske ZNPP kako bi se osigurao bezbedan rad" i da se "postrojenje odmah vrati pod punu kontrolu nadležnih ukrajinskih vlasti", prenosi Dojče vele.

Rezolucijom se takođe traži da posmatrači IAEA budu stalno stacionirani u objektu, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

Šezdeset devet zemalja podržalo je rezoluciju, koju su predložile Kanada, Finska i Kostarika, tokom 67. zasedanja Konferencije.

Ukrajinski ministar energetike German Galučenko izjavio je da je zahvalan svakoj zemlji na glasu u prilog "poštovanja garancija nuklearne i radijacione bezbednosti", prenosi Kijev independent.

"Prihvatanje Ukrajine u Savet guvernera IAEA, kao i usvajanje rezolucije kojom se poziva na vraćanje elektrane u Zaporožju pod kontrolu Ukrajine je dokaz da je civilizovan svet sa nama", rekao je ukrajinski ministar.

Dan ranije Agencija za nuklearni nadzor UN-a saopštila je da je Ukrajina izabrana u odbor guvernera, jedno od dva tela za kreiranje politike IAEA, zajedno sa godišnjom Generalnom konferencijom država članica IAEA.

Nuklearna elektrana Zaporožje, koja se nalazi u Energodaru, pod ruskom kontrolom je od početne faze invazije na Ukrajinu u martu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu