Zelenski kanidat za Nobelovu nagradu za mir

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ruski opozicionar Aleksej Navaljni su među favoritima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: RT.rs
Podeli
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File

Međutim, analitičari smatraju da bi aktivisti za prava žena, starosedelačkog stanovništva i zaštitu životne sredine takođe mogli da budu potencijalni laureati, prenosi Raša tudej Balkan.

Kako prenosi Rojters, iako je Zelenski glavni kandidat, malo je verovatno da će ukrajinski predsednik kao ratni lider biti dobitnik nagrade za mir. Istovremeno, šanse Navaljnog su umanjene, jer je ruski opozicionar nagradu dobio i prošle i pretprošle godine.

Direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu Henrik Urdal je rekao da bi Komitet mogao da odluči da ove godine nagradi doprinos aktivista miru.

On je naveo da bi nagrada za Ilhama Tohtija ili nekog drugog aktivistu u Kini stavila u fokus, kako je naveo, "sve autoritarniju vladavinu Pekinga".

Urdal je kao potencijalnog dobitnika istakao i Iranku Narges Mohamadi, koja se bori za prava žena i protiv smrtne kazne, a trenutno se nalazi u zatvoru.

Među mogućim aktivistima dobitnicima Nobelove nagrade za mir je i Mahbubaj Seraj iz Avganistana koja, uprkos zabrani vladajućih talibana, nastavlja da vodi kampanju za prava devojčica na obrazovanje i druga prava žena i ne planira da napusti Kabul.

"Mislim da bi možda najverovatniji kandidati bili branioci ljudskih prava", rekao je Urdal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu