"Ah, taj miris baruta! Definitivno se vraćam pucanju" i "Tako mlade, a tako ispranog mozga" FOTO

Propagandni rat Kremlja do sada je uglavnom bio usmeren na dečake, ali od nedavno se prebacio i na devojčice. Belorusija otišla korak dalje.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Depositphotos, kaninstudio
Foto: Depositphotos, kaninstudio

Najbolji primer za to je Primorski kraj na dalekom istoku Ruske Federacije, gde su učenice u dobi od 15 i 16 godina uključene u tzv. "vojno-patriotisko obrazovanje".

U jednom takvom, nazvanom Avangard, upravo u Primorskom, oko 75 učenica već prošlo vojnu obuku, koja uključuje i podučavanje o hemijskoj i biološkoj zaštiti kao i zaštiti od zračenja. Do kraja godine još 300 devojčica i 1.000 dečaka biće upisano na intenzivne petodnevne kurseve koji se smatraju "uvodom" u pravu mobilizaciju.

Ove informacije procurile su u javnost u trenutku kad su se brojke u Putinovoj “mladoj vojsci” povećale na 1,4 miliona prijavljenih. Spomenuta organizacija optužena je za militarizaciju mladih u Rusiji, prenosi Jutarnji list pisanje strane štampe.

A u susednoj Belorusiji otišli su i korak dalje pa su takmičarke izbora za Mis Belorusije regrutovane kako bi inspirisale devojke i žene da se pridruže i bore na strani Aleksandra Lukašenka, jednog od najvećih Putinovih saveznika, piše Dejli mejl.

Tako su takmičarke izbora za Mis Belorusije 2023. morale da pohađati vojni kurs. Nadežda Tolstikova, koja je pobedila na izboru za Mis top model 2023., oduševljeno je izjavila: "Utisci su jednostavno neverovatni, već sam vežbala gađanje puškom! Ah, taj miris baruta! Definitivno se vraćam pucanju."

Pukovnik Sergej Grebenikov, zamenik komandanta trupa beloruskog predsednika Lukašenka, kaže da je cilj ovakvih obuka da se "glamurizuje" vojsku.

“Devojke će napokon videti za šta su sposobni naši jaki, ugledni momci, to će ih nadahnuti da se pridruže vojsci i bezbednosnim službama”, stoji u izveštaju.
Međutim, deo javnosti zgrožen je militarizacijom mladih devojaka.

“Devojke, šta to radite? Ko vas je napao? Hitler? Obama? Zelenski? Ili idiotizam? Te devojčice tek su na pragu života, a već im ispiru mozak i spremaju ih za smrt... Preplavljeni smo vojnom indoktrinacijom... Ovaj rat već je ubio previše ljudi - koliko ih još mora umreti”, samo su neki od komentara na kanalu Telegram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu