Užasna epidemija u SAD; Ovo je četvrti talas i umrlo je preko 100.000 ljudi

Epidemija opioida u Americi odnosi na desetine hiljada žrtava godišnje.

Izvor: RTS
Podeli
EPA-EFE/Joebeth Terriquez
EPA-EFE/Joebeth Terriquez

Zemlja je sada šokirana što je najnovija žrtva jednogodišnje dete koje je, veruje se, preminulo od udisanja fentanila u jednom vrtiću u Njujorku, podseća RTS i navodi da je fentanil veoma jak sintetički opioid koji se izdaje na recept za velike bolove, ali se takođe pravi i koristi ilegalno.

Nekoliko dana nakon što je jednogodišnje dete umrlo, a troje izloženo narkoticima u vrtiću u Bronksu prebačeno u bolnicu, istražitelji su otkrili prostor ispod poda gde je bio sakriven fentanil, druge droge i oprema za korišćenje narkotika.

Policija je već ranije otkrila kilogram fentanila u vrtiću, ali je počela novu istragu nakon što je dobila dojavu da tamo ima još droga.

Tokom vikenda su uhapšeni Grej Mendez, koja je rukovodila vrtićem i Karlisto Ačevedo Brito, koji je živeo u stanu. Optuženi su zbog smrti mališana i za ilegalno posedovanje droga.

Policija je pronašla i opremu za pakovanje velikih količina droga.

Grej Mendez je inače iz Dominikanske Republike i živi u Americi devet godina.

Amerika usred četvrtog talasa krize opioida

Sve se dešava u trenutku kada stručnjaci kažu da je Amerika usred četvrtog talasa krize opioida, faze koju karakterišu smrtni slučajevi zbog predoziranja prouzrokovanim kombinacijom stimulanata i snažnim sintetičkim opioidom fentanilom.

Broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja je prešao 100.000 u SAD prvi put od 2021. godine zbog sve češćeg korišćenja sintetičkih opioida koji su krivi za 75 odsto tih smrtnih slučajeva.

Sada je novi izazov predoziranje takozvanom polisupstancama u kojima se nalazi više od jedne droge.

Neki stručnjaci kažu da je sve počelo kad su lekari izdavali previše recepta za opioide, ali da su sada glavni problem stimulanti i fentanil.

Fentanil se kombinuje sa kokainom ili metamfetaminom

Broj slučajeva predoziranja kada se kombinuje fentanil i neki stimulant, najčešće kokain ili metamfetamin, porastao je više od pedeset puta između 2010. i 2021. godine. Fentanil je, inače, sintetičkog karaktera i prepisuje se za hroničan bol, oštećenja nerava, povrede leđa, velike traume i operacije.

U jednoj studiji otkriveno je da stanovnici na severoistoku SAD kombinuju fentanil sa kokainom, a na srednjem zapadu sa metamfetaminom. A fentanil je, inače, 50 puta jači od heroina.

Ovog meseca na tržištu se pojavio sprej koji se uzima kroz nos, koji može zaustaviti predoziranje, ali on ne pomaže u slučaju korišćenja stimulanata.

U Americi se vodi debata o tome kako zaustaviti fentanil da ne bi ugrožavao američka domaćinstva, ali za sada nema lakog rešenja, posebno jer se veruje da velika količina fentanila ulazi preko graničnih prelaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu