Eskobar je "malo zabrinut"

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je "pomalo zabrinut" porukama iz Prištine u kojima se kritikuje Miroslav Lajčak.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Eskobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da kod evropskog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti.

"Ne nalazim nikakve dokaze o dosluhu u radu kako bi se davala prednost interesima Srbije u ovome", rekao je Eskobar.

Dodao je da SAD očekuju da obe strane pojačaju svoju posvećenost i da Priština "pokaže više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU".

Na pitanje šta vidi kao izlaz iz zastoja u kom se trenutno nalazi dijalog Beograda i Prištine, Eskobar je odgovorio da trenutno nema alternative za dijalog, da je važna stvar za obe strane da nastave da se drže dijaloga i pozvao Prištinu da bude konstruktivnija.

Govoreći o merama koje je Evropska unija uvela Prištini, on je rekao da su to posledice. "Ne bih rekao mere, rekao bih posledice. A ja ću vam reći da posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da ako odbiju da sarađuju EU, EU se neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju", rekao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će barem bilateralno Sjedinjene Države moći da rade sa Prištinom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024. godini.

Odrično je odgovorio na pitanje da li postoji rok za to i ukazao da su te mere na neodređeno vreme dokle god se ne krene ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu