Ambasador Kipra: Ne menjamo poziciju kada je reč o Kosovu

Predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije Elvira Kovač sastala se danas sa novoimenovanim ambasadorom Kipra Andreasom Fotijuom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

On je tom prilikom podvukao da Kipar neće promeniti poziciju kada je reč o Kosovu i izrazio zahvalnost na zalaganju Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope po pitanju kipranskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Kovač je istakla da održava čvrste veze sa kolegama iz Parlamenta Kipra, te da Srbija i Kipar imaju tesnu saradnju i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u kojoj pružaju međusobnu podršku u pitanjima od obostranog značaja.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Kovač je poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata koji je Fotijuu dodeljen u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o susretima na međunarodnim forumima koji će uslediti narednih meseci, konstruktivnoj poziciji koju Srbija održava u dijalogu Beograda i Prištine, "i pored samovolje Aljbina Kurtija i njegovih jednostranih poteza koji ugrožavaju srpski narod na Kosovu".

Na interesovanje ambasadora objasnila je način rada Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i način na koji sarađuje sa Vladom Republike Srbije i Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, kao i kontrolne uloge Odbora u usklađivanju zakonodavstva sa standardima EU.

Kovač je istakla da proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, zasenjen sukobima u Ukrajini, ali da je Srbija u potpunosti spremna da otvori Klaster 3 i čeka signal Evropske unije da to i učini. Navela je da Srbija napreduje u svim oblastima koja se tiču procesa ulaska u EU, što je ocenila i Evropska komisija u poslednjem izveštaju. Izrazila je uverenje i da će se proces evointegracija celog Zapadnog Balkana ubrzati po davanju statusa kandidata za EU Ukrajini i Moldaviji.

Kovač i Fotiju razgovarali su i o problemu nelegalnih migranata sa kojim se obe zemlje suočavaju i načinima da se ovaj izazov reši na što bezbolniji način za narod koji napušta područja obuhvaćena ratnim sukobima.

Fotiju je iskoristio priliku da zahvali na dobrodošlici i izdvojenom vremenu predsednici Odbora, navodeći da će u zvaničnoj poseti Srbiji boraviti parlamentarna delegacija Kipra od 26. do 28. septembra, te da će i tom prilikom biti ukazana prilika za produbljivanje parlamentarne saradnje.

Naglasio je da je Kipar zemlja koja se zalaže za ubrzanje procesa priključenja Srbije i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i da se taj proces ne sme izgubiti iz fokusa u EU, a da je ta poruka glasno prenesena i Kraljevini Španiji koja je preuzela predsedavanje Savetom EU.

Složio se sa Kovač da otvaranje klastera mora da se ubrza, kako javnost u Srbiji ne bi izgubila zainteresovanost za pristupanje ovoj zajednici i kako bi se umanjio zamajac evroskepticizma koji raste na Zapadnom Balkanu.

Ambasador je poručio i da će tokom svog mandata posebnu pažnju posvetiti produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje, pogotovo u oblastima ekonomije, investicija, turizma i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu