"Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je preteča problema": Vučić poslao jasnu poruku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru na sednici GS UN podsetio na nepoštovanje međunarodnog javnog prava koje može dovesti do velikih posledica.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/NOEMI BTUZAK HUNGARY OUT
EPA-EFE/NOEMI BTUZAK HUNGARY OUT

"Svi koji ovde govorimo u ovoj uvaženoj organizaciji, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavamo sa stvarnim i zamišljenim neprijateljima, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti, uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Kakva je budućnost sveta?", upitao je Vučić.

"Iako smo svi čuli generalnog sekretara, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči. U eri dominacije socijalnih mreža, u kojoj je važno dobiti samo što više lajkova, u eri u kojoj se svakom kućnom ljubimcu posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudno što ne prepoznajemo opasnosti koje su pred nama. Kao predsednik jedne ne tako velike zemlje, ne mogu da govorim o odnosima između velikih sila", rekao je Vučić.

"Niti je moj posao, niti bih uspeo. Ali hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do velikih posledica. Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje, ili okvire regiona iz kog dolazim. Šire posmatrano – otkad smo se prošli put ovde sreli – svet nije ni bolje, ni bezbednije mesto", konstatovao je Vučić, navodeći da su globalni mir i stabilnost i dalje ugroženi.

"I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i poremećajima u lancima snabdevalja hrane i lekovima. Rešenje za mnoge probleme ne samo da nismo pronašli, nego su oni postali brojniji, a neki od njih su postali i složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i manje da razgovaramo, kao da su svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u sopstvenim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu