Podignuta optužnica za zločine nad Srbima: Najstarija žrtva starica od 90 godina

Tim tužilaca Posebnog odeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH.

Izvor: RTRS
Podeli
Ilustracija: EPA/ANJA NIEDRINGHAUS
Ilustracija: EPA/ANJA NIEDRINGHAUS

Oni se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mestu Јošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i dece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dve godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba Teritorijalne odbrane /TO/, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad 8. avgusta 1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gde je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen, troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti su paljeni i uništavani.

Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba, dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gde je pri napadu u kojem su vojnici takozvane Armije BiH došli preko teritorije Crne Gore na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti ,među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani.

"Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala", ističe se u saopštenju. Optuženi se terete za krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona BiH, povrede zakona ili običaja ratovanja iz člana 179. KZ BiH, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina iz člana 176. KZ BiH.

Optuženi su Ferid Buljubašić (70) rođen u Foči, Ahmet Sejdić Ahmet (63) rođen u Višegradu, Rašid Sobo (58) rođen u Foči, Šefko Glušac (62) rođen u Foči, Zakir Јamak (54) rođen u Višegradu, Bahrudin Muhić zvani Bane (59), rođen u Višegradu, Adem Fehrić (61) rođen u Višegradu, Mustafa Poljo zvani Musa (58) rođen u Višegradu, Enver Kustura zvani Pena (56) rođen u Višegradu, Muhamed Liska (50) rođen u Višegradu, Sakib Čakar (66) rođen u Višegradu, Izet Sejdić (67) rođen u Višegradu i Munir Nalo (53) rođen u Višegradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.