Makron predložio Zelenskom održavanje mirovnog samita u Parizu

Predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da organizuje mirovni samit o Ukrajini u Parizu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovakav predlog su ukrajinskom lideru uputile i Danska i Švedska, piše list "Volstrit džurnal", pozivajući se na evropske diplomate.

"Zelenski je ranije ove godine zamolio Makrona da mu pomogne da se poveže s liderima kao što su (predsednik Kine) Si Đinping... Pregovori su kasnije prerasli u planove o organizovanju konferencije... Makron je predložio da se održi konferencija u Parizu, a isto su predložile i Danska i Švedska", piše list.

Prema rečima izvora, ideja o konferenciji prvobitno je nastala tokom razgovora Makrona i Zelenskog u Parizu u februaru, kada je francuski lider naveo ukrajinskog lidera da se složi s tim da će na kraju ipak biti neophodni mirovni pregovori s Rusijom.

Navedeno je, takođe, da je Makron pokrenuo to pitanje tokom razgovora s kineskim liderom tokom svoje nedavne posete Kini.

Precizan spisak mogućih učesnika u samitu za sada nije utvrđen, ali evropski činovnici intezivno posećuju prestonice vodećih svetskih država, kako bi privukli Brazil, Indiju, Kinu i druge nezapadne zemlje da učestvuju na skupu.

Saopšteno je, takođe, da će na sastanak na visokom nivou, koji bi, kako se nadaju zapadne diplomate, mogao biti održan pre godišnjeg samita NATO-a u julu, doći predsednik SAD Džozef Bajden i drugi lideri vodećih zemalja NATO-a.

Jedan od diplomata je izjavio da se zapadni činovnici nadaju da bi nasledni princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman i premijer Indije Narendra Modi takođe mogli da učestvuju na samitu, ali su mnogo manje uvereni u moguće učešće kineskog predsednika Si Đinpinga.

Zelenski je prošlog novembra izjavio da Kijev ima svoj plan za postizanje mira, koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su zaštita nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po principu "svi za sve", obnova teritorijalne celovitosti Ukrajine.

Zelenski je ponovo podsetio da Kijev insistira na međunarodnim garancijama bezbednosti i dodao da Kijev želi da se stvori međunarodni mehanizam za nadoknadu štete njegovoj zemlji usled borbenih dejstava, uz pomoć zaplenjene ruske imovine.

Kako piše „Volstrit džurnal“, u ovom trenutku evropski činovnici rade sa Zelenskim kako bi korigovali plan Zelenskog i učinili ga prihvatljivijim za zemlje kao što su Indija, Brazil, Saudijska Arabija i Kina.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu