Brodolom koji se pretvorio u špijunski skandal: Šta krije nedavna nesreća na jezeru? FOTO/VIDEO

Brodolom u ponedeljak na italijanskom jezeru Mađore, pretvorio se u špijunsko-bezbednosni skandal – prenosi iz istražnih izvora dnevnik Il Mesađero.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/PURICELLI
EPA-EFE/PURICELLI

Ukrcalo ih se ukupno 23 putnika, uz skipera i suprugu, na izletničku barku Good…uria, dugačku 15 metara, registriovanu za 15 osoba. Još u 17.30 su vlasti na jezeru zahtevale od plovila na jezeru da plove pri obali i pristanu čim je moguće. Karminati nije poslušao.

Nije bila posredi neka prijateljska ekskurzija, rođendanska proslava, kako je prvobitno objavljeno, nego radni sastanak izraelskih i italijanskih obaveštajaca, ne zna se koliko služben, daleko od radoznalih očiju i ušiju, kao finale dogovora koji su trajali nekoliko dana.

Nakon brodoloma i spašavanja učesnici su se razbežali, tako da policija ne uspeva da utvrdi identitet preživelih, osim vlasnika i skipera Karla Karminatija (53), po tvrdnjama poznanika.

EPA-EFE/PURICELLI
EPA-EFE/PURICELLI

Ako je verovati rimskim novinama, čak ni u bolnicama gde je preživelim brodolomnicima pružena prva pomoć nisu zabeležena njihova imena i prezimena, a ni u stanovima u kojima su odseli. Odleteli su odmah sledeći dan posebnim letom iz Milana.

Naravno da organi izvršne vlasti, za razliku od sudske, znaju identitete spašenih Izraelaca (istinite ili fiktivne, iz dokumenata), ali čini se da bi to moglo biti pokriveno državnom tajnom, kao i eventualni dokumenti zatečeni na potopljenom brodu, koji još nije izvađen.

Identitet je, ipak, izvestan za četvoro poginulih.

Ticiana Barnobi (53) među komšijama u Rimu važila je kao predana majka i supruga, kao anonimna službenica u aparatu Vlade, njena obaveštajna aktivnost nikome u komšiluku nije bila poznata, tvrdi rimski dnevnik.

Radila je u Agenciji za informacije i spoljnu bezbednost (AISE), italijanskoj obaveštajnoj službi u inostranstvu, poznatoj po svojoj razgranatosti i dobrim vezama ne samo sa zapadnim službama, nego i onima na severnoj i istočnoj sredozemnoj obali i njihovom zaleđu, koje objedinjuje politički naziv Srednji istok i Severna Afrika (SISA, engleski: MENA).

Utopio se i njen kolega iz AISE Klaudio Alonzi (62), za koga se u Viceru, gde je živeo, verovali da je karabinijer, možda u zaštiti važnih političara, jer je često bio odsutan. Na isti je način poginuo i Erez Šimoni (50), pripadnik izraelskog Mosada, navodno penzionisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu