Počelo je: Vreme je da vratimo ono što je naše

Blizu linije fronta u razorenom gradu Bahmutu u Donjecku, Ukrajina se priprema na svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: shutterstock/evan_huang
Foto: shutterstock/evan_huang

Neki od ukrajinskih vojnika koji su tamo raspoređeni kažu da je kontraudar već počeo. Ukrajinske trupe koriste dronove da špijuniraju Ruse koji kopaju nove rovove oko uništenog grada i pripremaju se da gađaju njihove položaje minobacačima.

Cilj je uništiti rusku odbranu dok se ona postavlja.

"Dron i dalje traga za metama… a onda (kad ih nađe) ćemo povezati tačnu poziciju i zapucati", rekao je reporterima "Frans 24" blizu Bahmuta ukrajinski vojnik Kostjantin, koji se nedavno vratio sa vojne obuke u Velikoj Britaniji.

Njegova 28. brigada stacionirana je blizu Bahmuta od početka decembra, a nedavno je opremljena novom municijom. Trenutno ispaljuju do 50 minobacača dnevno i konsolidovali su niz manjih dobitaka tokom proteklog meseca.

"Pogodili smo jedinicu vojnika pored malog bunkera, tek su počeli da ga kopaju", rekao je "Fransu 24" poručnik Koleso.

"Kontraofanziva već počela"

Kad je reč o široj ukrajinskoj kontraofanzivi neki vojnici iz brigade kažu da je ona već u toku.

"Već je počela. Prošlog meseca smo napredovali 100 metara, potom 300 i dalje. Tako je duž čitave ove linije fronta", rekao je drugi poručnik, Horinič, dodajući da su Rusi "došli ovde sa gomilom opreme i tenkova, pa se ne mogu lako potisnutiŽ".

Ali, malo po malo oni se bore, istakli su reporter "Fransa 24".

U subotu je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla da su ruske trupe privremeno oslabile napade u i oko Bahmuta kako bi se pregrupisale i ojačale svoje sposobnosti, nakon što su drugi zvaničnici Kijeva ukazali da su njihove snage spremne da pokrenu dugo očekivanu kontraofanzivu sa ciljem povratka teritorije koju su Rusi zauzeli od početka invazije.

Povlačenje Vagnera

Ruska plaćenička grupa Vagner, koja je predvodila borbe za Bahmut, počela je da predaje položaje regularnim ruskim vojnicima prošle nedelje, nakon što je proglasila punu kontrolu nad gradom.

Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke narodne Republike (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija, Denis Pušilin rekao je ranije prošle nedelje da su ruski policajci počeli su da rade u Bahmutu (Artjomovsk po ruskom) i da je već podigao njihovu zastavu na krovu jedne zgrade u Bahmutu.

Kijev međutim tvrdi da njegove snage i dalje kontrolišu mali deo Bahmuta.

Čini se da Rusija kontroliše ono što je ostalo od grada, koji je nekada bio dom za oko 70.000 ljudi. Međutim, portparol Istočne vojne komande Ukrajine Serһij Čerevatji rekao je prošlog utorka da ukrajinske snage i dalje drže položaje na jugozapadnoj ivici grada i da se bore protiv ruskiһ snaga na periferiji.

"Prilika za povratak Bahmuta"

Malijar je u subotu na "Telegramu" rekla da ruske snage nastavljaju da napadaju, ali da su se ofanzivne aktivnosti generalno smanjile.

"Juče i danas nije bilo aktivnih borbi, ni u gradu ni na bokovima", napisala je ona dodajući da ruske snage umesto toga granatiraju predgrađe i prilaze Bahmutu.

"Ruske trupe se zamenjuju i pregrupišu. Neprijatelj pokušava da ojača svoje sposobnosti", rekla je Malijar.

Kako se vagnerovci povlače iz Bahmuta, ukrajinske snage bi mogle da imaju šansu da ponovo zauzmu grad, ali nije jasno da li će to biti prioritet Kijeva pod nadvijajućom senkom dugo očekivane kontraofanzive, piše "Insajder".

Tranzicija između Vagnera i regularne ruske vojske, uparena sa sporim tempom i kretanjem ruskih snaga u području, ostavlja prolaz Ukrajini da pokuša da povrati Bahmut, navodi Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izveštaju od 28. maja.

"Kontraofanziva danas, sutra..."

Pokretanje dugo najavljivane kontraofanzive Kijeva očekuje se svaki čas. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni u subotu je nagovestio njen početak.

"Došlo je vreme da vratimo ono što je naše", napisao je Zalužni na "Telegramu" prilažući snimak na kojem se vide ukrajinski vojnici kako se pripremaju za bitku.

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je BBC-u u subotu da bi kontraofanziva mogla da počne "danas, sutra ili tokom nedelje", dok je savetnik predsednika Mihailo Podoljak rekao "Gardijanu" da su preliminarne operacije, poput uništavanja linija snabdevanja i skladišta, već počele.

Rojters navodi da se guverner ruske Belgorodske oblasti u subotu našao pod vatrom kad je pokušao da uđe u Šebekino, udaljen od granice sa Ukrajinom svega oko sedam kilometara.

"Nisam mogao ni da izađem iz automobila. Granate su eksplodirale u susednoj ulici", rekao je Vjačeslav Gladkov na "Telegramu".

Svi spremni

Ukrajina je početkom maja rekla da je spremna za kontraofanzivu i da će "udariti tamo gde niko ne očekuje", dok je američki general Kristofer Kavoli rekao da ukrajinske snage za to imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju.

Spremni su i Rusi. Oni su imali skoro šest meseci da pripreme teren i izgrade čitavu lepezu odbrane. Probijanje takve odbrane, koja se sastoji od rovova, "zmajskim zuba" i minskih polja - predstavljaće veliki izazov. Prema izveštaju Instituta RUSI, ruska vojska je daleko od "potrošene sile".

Ruska vojska je 15 meseci nakon početka katastrofalne invazije na Ukrajinu promenila način na koji se bori, što predstavlja značajnu pretnju dok se Kijev priprema da počne svoju veliku kontraofanzivu. Uobičajene percepcije slabosti ruske vojske u nekim su slučajevima ili zastarele ili pogrešno shvaćene, navodi se u studiji.

Devetomesečna “bitka bez presedana” za Bahmut bila je najduža i najkrvavija u ratu zbog čega je grad prozvan “klanicom”. Cena koju je Rusija platila za osvajanje Bahmuta je ogromna.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu