Danas proba državne mature, poznato kad će biti objavljeni rezultati

U cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature danas je u svim srednjim školama održana proba ovog ispita, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Ovom aktivnošću Ministarstvo prosvete proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature - od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova.

U okviru ovog procesa Ministarstvo prosvete testira i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd.

Učenici i roditelji već imaju iskustva sa sličnim softverom, portalom "Moja srednja škola", putem koga se danas prati proces završnog ispita na kraju osnovne škole i vrši upis u srednje škole.

Za oko 50.000 učenika trećih razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola, koji su danas u okviru ove probe rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, omogućen je uvid u rezultate testa i ulaganje prigovora na portalu Moja matura, čime se proverava ovaj segment procesa.

Rešenja za današnji test biće objavljena na portalu Moja matura i svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna 2023. godine, putem portala.

Više informacija o narednim aktivnostima učenici mogu pronaći na portalu "Moja matura". Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu