Oglasila se Viola Fon Kramon: Nije legitimno

Priština -- Specijalna izvestiteljka EP za KiM Viola fon Kramon ocenila je da "nije legitiman" ulazak albanskih gradonačelnika u opštine sa srpskom većinom na severu KiM.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/AHMED JALIL
EPA-EFE/AHMED JALIL

Ona je posetila opštinu Zvečan, kako bi se upoznala sa situacijom na terenu, pošto je policija tzv. Kosova u petak asistirala prilikom ulaska gradonačelnika u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, čemu se lokalno srpsko stanovništvo oštro usprotivilo.

Tada je bačen suzavac kao i šok bombe kako bi se rasterala grupa okupljenih građana.

"Treba nam rešenje, moramo da razgovaramo sa ljudima na terenu, iako de jure (Kosovo) ima pravo da uđe u ove zgrade, ali de fakto nema legitimitet", rekla je ona za RSE.

U opštinama na severu KiM, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici većinu čine Srbi, koji su bojkotovali lokalne izbore 23. aprila i ne prihvataju rezultate. Viola fon Kramon je izrazila zabrinutost i podsetila na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je pozvao premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da se fokusira na dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa.

Ona se prethodno u Prištini sastala sa Kurtijem.

Premijer Kosova je rekao zvaničnici EP da su aprilski izbori održani pošto su jednom već bili odloženi u decembru prošle godine i dodao da je sada neophodno formirati lokalnu vlast koja će pružati pomoć građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu