"Kinžal" vs. "patriot": Oboreno sedam od sedam? Da li su zato uhapšeni ruski naučnici?

Kh-47M2 kinžal, što na ruskom znači bodež, predstavljena je kao vrhunska hipersonična raketa koja je trebalo da bude rusko čudesno oružje, ali je “podbacila”.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

“Kinžal” je predstavljen kao "nepobediva" raketa prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina i u prvim mesecima ruskog rata protiv Ukrajine činilo se da će biti baš tako, piše “Jahu njuz”.

Međutim, sve se promenilo kada je Ukrajina dobila sisteme protivvazdušne odbrane patriot PAC-2 i PAC-3 proizvedene u SAD.

PAC-3 je najnovija verzija američkog sistema, izvorno razvijen kao deo američke Strateške odbrambene inicijative, koju su kritičari prozvali "Ratovi zvezda", a koju je prvi put predstavio predsednik Ronald Reagan ranih osamdesetih za borbu protiv balističkih projektila.

Tokom nešto više od dve sedmice “patrioti” s ukrajinskom posadom oborili su sedam od sedam “kinžala” lansiranih na mete širom Ukrajine, prema podacima iz ukrajinskih izvora.

“Kinžal” je ušao u službu u decembru 2017. Dve godine kasnije Putin je izjavio da to i drugo rusko hipersonično oružje dokazuju da je Rusija vodeća u svetu u hipersoničnim sposobnostima.

Ali, u stvarnosti “kinžal” nije tako impresivan. To je nadograđena verzija starije ruske balističke rakete “9K720 iskander” za lansiranje sa zemlje, modifikovana tako da se može lansirati s ruskih aviona.

Putinove tvrdnje oslanjale su se na zabunu oko definicije "hipersoničnog" i takođe na vezu “kinžala” s novijim generacijama hipersoničnog oružja. Hipersonične krstareće rakete i hipersonična klizna sredstva imaju sposobnost manevrisanja – na primer izbegavanja protivvazdušne odbrane - pri brzinama većim od 5 maha, nešto što “kinžal” ne može.

Zbog toga je hipersonično oružje nove generacije puno teže presresti od tradicionalnih balističkih projektila koji putuju hipersoničnim brzinama. Ipak, bez obzira na preterane ruske tvrdnje, “kinžal” je i dalje neuhvatljiva meta za ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane, nasleđene iz Sovjetskog saveza.

Izvor iz ukrajinske vlade rekao je za “Jahu njuz” da je isporuka takvih sistema protivvazdušne odbrane kao što je “patriot”, iako primarno pruža neprocenjiv štit za ukrajinski narod, jeftin način za zapadne partnere Ukrajine da dobiju stvarne borbene podatke o njihovoj uspešnosti protiv najnovijeg ruskog oružja.

Ruska “oholost” da sistem radi savršeno činila se još neverovatnijom u svetlu hapšenja trećeg naučnika odgovornog za razvoj “kinžala” pod optužbom za "veleizdaju".

Dana 16. maja, istog dana kada su ukrajinski “patrioti” oborili šest nadolazećih “kinžala”, ruski državni mediji objavili su hapšenje Valerija Zveginceva. Zvegincev se pridružuje Anatoliju Maslovu i Aleksandru Šipljuku, dvojici drugih istaknutih ruskih naučnika koji su radili na projektu “kinžal” i koji su u leto 2022. uhapšeni zbog navodne izdaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu