Otkrivena "polutajna" ruska jedinica; Sramota Kremlja? FOTO

Poslanici ruske Dume optužuju se da su kreirali izdvojenu izviđačku jedinicu daleko iza prve linije fronta za sebe i svoje sinove sposobne da služe vojsku.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/AP Photo, File
Tanjug/AP Photo, File

Cilj je, navodno, da se poštuje delimična mobilizacija koju je naredio predsednik Rusije Vladimir Putin, a da se sačuvaju "žive glave", prenosi Jutarnji list pisanje britanskog Telegrafa.

VKCh-OGPU, uticajni ruski blogerski kanal navodi da je Kremlj poručio političarima da podrže invaziju na Ukrajinu ako žele da zasluže poštovanje ruskih građana, a nakon toga su se ruski poslanici prijavili za službu u tajnoj jedinici "Kaskada".

Ta jedinica je, kako se navodi, smeštena na nepoznatoj lokaciji u Donbasu, a u nju idu političari i njihovi sinovi na mesec ili više dana, što im garantuje vrlo korisne fotografije u vojnoj uniformi, a možda čak i odlikovanje, prenosi Telegraf.

VKCh-OGPU, blogerski kanal, tvrdi i da ima bliske veze s ruskim odbrambenim establišmentom, a objavili su i popis političara iz stranke Ujedinjena Rusija Vladimira Putina koji su služili u "Kaskadama".

"To je ‘odred pajtosa‘ koji čine poslanici i njihova deca koji žele sebe da predstave kao da su bili u ratu, ali im se baš ne ide na prvu liniju", objavio je ovaj kanal na Telegramu.

Jedinicu je navodno formio sin Dmitrija Sablina, parlamentarnog poslanika i trenutno je on vodi.

Nastala je u oktobru prošle godine, mesec dana nakon što je Putin izdao naredbu o "delomičnoj mobilizaciji", ali nije sasvim jasno da li ta jednica učestvuje u borbama ili ne.

"Najbezbednije mesto za ‘prolaznu službu’ je odeljenje za bespilotne letelice u ‘Kaskadi’, budući da vam ono omogućuje da ostanete na sigurnoj udaljenosti od linije borbi", naveo je kanal VKCh-OGPU.

Fotografije koje je taj blogerski kanal objavio prikazuju vojnike iz "Kaskade" kako pripremaju dronove i proučavaju kompjuterske monitore u udobnim bunkerima, što su prizori daleko od krvi i blata prve linije fronta.

"Kaskada" se predstavlja kao polutajna jedinica za specijalne operacije, što znači da ne mora da otkrije svoju lokaciju, iako je Sablin u jednoj objavi na Telegramu naveo da su njegovi vojnici bazirani u Rubižneu, oko 80 kilometara od prve linije.

Ali, iako možda i nije jedinica sastavljena od najhrabrijih, "Kaskada" ima najbolje "veze" pa joj redovno u posetu stižu visoki zvaničnici.

Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Vladimira Putina, posetio ih je čak tri puta, a prilikom poslednje posete 16. marta, Sablin je na svom profilu na Telegramu napisao da su razgovarali o tome kako brine za sigurnost svog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu