"Nik'o" još jedan Vagner

Predsednik Krima, poluostrva koje je Rusija anektirala 2014, napravio je svoju grupu plaćenika, po uzoru na grupu “Vagner”.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako prenosi Jutarnji list pisanje strane štampe, Sergej Aksjonov je za to angažovao bivšeg komandanda Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je radio za tu grupu u Africi. Taj bivši Vagnerovac biće prvi čovek nove grupe plaženićenika koja se zove “Konvoj”.

Ta grupa navodno već ima 300 boraca i takođe navodno, već je raspoređena u okupiranim delovima regiona Herson u južnoj Ukrajini.

"Ovo je Aksjonovljeva privatna vojna kompanija, ali celu grupu čine bivši članovi Vagnera", rekao je jedan od plaćenika “Konvoja” TV stanici Rusija 24.

Plaćenici “Konvoja”, kako je prikazano na televizijskim vestima, trenirali su u šumi gde su kopali rovove i učili kako da postave mine.

Takođe, imaju i svoj telegram kanal, koji je postavljen u decembru 2022, a koji u velikoj meri sadrži ruske pravoslavne slike i ikone, a Ukrajince naziva "satanistima".

Ruski opozicioni mediji identificirali su šefa “Konvoja” kao Konstantina Pikalova koji je radio kao zapovednik Vagnera na Madagaskaru i Srednjeafričkoj Republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu