Oštra poruka: Prestanite da vređate celu Mađarsku

Budimpešta -- Mađarska je poručila da je "navika" finskih i švedskih političara da dovode u pitanje njenu demokratiju "zaista neprihvatljiva".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međutim, mađarski parlament spreman je da glasa o kandidaturi Finske za NATO nakon što je dobio "uveravanje" da se ovi problemi neće nastaviti. Nasuprot tome, glasanje o kandidaturi Švedske nije ni planirano.

Mađarski političari očekuju da se Švedska uzdrži od, kako oni vide, neosnovanih kritika Budimpešte. U tom smislu je potrebna deklaracija da bi mađarski poslanici prihvatili kandidaturu Švedske za ulazak u NATO, rekao je Balaž Orban, šef kabineta mađarskog premijera. "Neki mađarski poslanici se ne osećaju prijatno jer su svedoci poslednjih godina da pojedini članovi švedske vlade imaju naviku da stalno dovode u pitanje stanje demokratije u Mađarskoj. Stalno vređaju mađarske birače i poslanike, a preko njih i čitavu Mađarsku", rekao je Orban mađarskim medijima.

On je istakao da Budimpešta ne iznosi svoje mišljenje o švedskim unutrašnjim političkim stvarima i da očekuje istu ljubaznost Švedske prema Mađarskoj.

Očekuje se da će danas mađarski parlament glasati o ulasku Finske u NATO. Nasuprot tome, glasanje o švedskoj kandidaturi nije ni planirano.

Balaž Orban je rekao da Mađarsku i Finsku vezuje "jedinstveno istorijsko prijateljstvo" i da je uveren da će problemi na tom frontu biti rešeni.

"Izgleda da smo uspeli da dobijemo uveravanje od Finaca da ovi problemi neće potrajati, ali u slučaju Švedske je drugačija situacija", rekao je on.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je samo prošle nedelje da kritike Zapada o demokratskim i kulturnim pitanjima u Mađarskoj ometaju saradnju, posebno kada je reč o proširenju NATO-a.

"Znate, kada finski i švedski političari dovode u pitanje demokratsku prirodu našeg političkog sistema, to je zaista neprihvatljivo", rekao je Sijarto i dodao da je teško predvideti kada će članstvo Švedske biti odobreno.

Finska i Švedska pokrenule su zajedničku kandidaturu za ulazak u NATO nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, napuštajući svoju dugogodišnju politiku nesvrstavanja. Do sada su se borile da steknu puno prihvatanje, pošto svih 30 članica bloka mora da se složi, a Mađarska i Turska su se odupirale da ih prihvate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu