Pripadnik MUP-a BiH osuđen zbog ratnih zločina: Mučio i zastrašivao Srbe

Sud u Beogradu smanjio je kaznu bivšem pripadniku MUP BIH Osmanu Osmanoviću i osudio ga na tri i po godine zatvora zbog nečovečnog postupanja prema civilu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/FEHIM DEMIR
EPA/FEHIM DEMIR

Istovremeno, on je oslobođen od optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prvostepenom presudom Posebnog odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Osmanović je bio osuđen na pet godina zatvora.

Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, Osmanović je proglašen krivim što je tokom maja i juna 1992. godine nečovečno postupao, primenjivao mere zastrašivanja, mučio, nanosio velike patnje i povrede telesnog integriteta i zdravlja prema civilu srpske nacionalnosti M.R. koji nije pripadao nijednoj oružanoj formaciji, niti je učestvovao u neprijateljstvima u oružanom sukobu zaraćenih strana.

Apelacioni sud je delimično usvojio žalbe branioca okrivljenog za radnje izvršene na štetu oštećenog R.S, pa ga je iste izostavio iz činjeničnog opisa, jer smatra da radnje okrivljenog nisu dovoljno dokazane.

Osmanović je oslobođen optužbi da je u istom periodu prema ratnom zarobljeniku V.T, nečovečno postupao, pošto je zaključio da "radnje okrivljenog nisu dostigle miminalni nivo okrutnog postupanja da bi predstavljale nečovečno postupanje", pa da takvim radnjama okrivljeni nije prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.