Američki general: Uskoro ćemo ga pronaći i detaljno analizirati

Ronioci američke mornarice pokušavaju da pronađu ostatke kineskog balona kojeg je oborio lovac F-22 američkog vazduhoplovstva nedaleko od obala Južne Karoline.

Izvor: Novosti
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

Bivši američki admiral Majkl Malen kaže da očekuje da će se to dogoditi brzo, a zatim će stručnjaci analizirati kinesku opremu.

Američki borbeni avion F-22 oborio je kineski balon raketom vazduh-vazduh sajdvajnder. Pentagon tvrdi da je kineski aerostat bio namenjena špijuniranju ili snimanju tajnih vojnih objekata. Ostaci balona rasuti su na velikoj površini, navodi Bi-Bi-Si.

Incident sa špijunskim balonom izazvao je i diplomatsku krizu, pa je američki šef diplomatije otkazao ranije najavljeni put u Peking zbog "neodgovornih postupaka" Kine.

Zvanični Peking je demantovao da je reč o špijunskom balonu, tvrdeći da je reč o meteorološko-naučnom balonu koji su vazdušne struje odnele iznad kontinentalnog dela SAD.

Admiral Majkl Malen, bivši komandant Zajedničkog štaba američkih snaga, rekao je da veruje da je kineska vojska namerno lansirala balon kako bi omela Blinkenovu posetu Kini.

Poseta američkog šefa diplomatije Pekingu trebalo je da bude prvi susret na ovako visokom nivou zvaničnika SAD i Kine.

Malen odbacuje sugestiju Kine da su vetrovi oduvali balon, rekavši da je bio upravljiv i da je imao montirane propelere.

"To nije bilo slučajno, bilo je namerno. Bilo je to prikupljanje obaveštajnih podataka", rekao je Malen.

Balon, za koji se veruje da je veličine tri autobusa, leteo je na velikoj visini i oboren je oko šest nautičkih milja od američke obale u subotu u 20.39 sati po centralnoevropskom vremenu.

Objavljen je i snimak trenutka obaranja balona na kome se vidi kako veliki beli predmet pada ka moru posle manje eksplozije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu