Dodik: Kurti nastavlja sa destabilizacijom Balkana

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavlja da destabilizuje Balkan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dodik za Kurtija dodaje da izbegava međunarodne obaveze i iskrivljuje činjenice ne samo sadašnjosti, već i prošlosti.

Na pitanje Srne da prokomentariše Kurtijevu izjavu, u kojoj je uporedio Republiku Srpsku i Zajednicu srpskih opština (ZSO) koja treba da bude formirana na severu Kosova i Metihije i rekao da je to način na koji Srbija stvara entitete na Balkanu da bi formirala, kako je naveo, "srpski svet", Dodik je podsetio da je ZSO deo Briselskog sporazuma koji Kurti ne želi da sprovede, iako ima karakter međunarodne obaveze.

Dodik je ukazao da Republika Srpska nije nastala kao odgovor manjine u BiH, već kao odgovor konstitutivnog naroda koji je vekovima živeo i nastaviće da živi na tom prostoru.

Takođe, Srbi na Kosovu i Metohiji nisu i ne mogu biti manjina jer su svoji na svome i tako će ostati, napomenuo je Dodik. On je podsetio da su jedino Albanci sve vreme bili manjina i u okviru bivše Jugoslavije i današnje Srbije i da, kako je rekao, plašeći svet "srpskim svetom" lagano zaokružuju "albanski svet".

Dodik je naglasio da nema ništa protiv da se, kako je rekao, "Kurti igra države", ali ne u Republici Srpskoj i ne u Srbiji, navodeći da je Albanija sasvim prostrana za jednog takvog manipulatora. Kurti je izjavio juče da, kako je naveo, "Beograd hoće drugu Republiku Srpsku'' i da "gorko iskustvo ne bi trebalo da se zaboravi u Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu