Direktan sukob, otvoren poziv. NATO vojnici u Ukrajini?

Džerald Hovart smatra da Zapad treba da osnuje koaliciju zemalja-članica NATO-a koje bi želele da pošalju svoju vojsku u Ukrajinu.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Po mišljenju bivšeg zamenika ministra odbrane Velike Britanije, Zapad bi trebalo da "razmotri" opciju slanja NATO vojnika u Ukrajinu.

"Rusija je u ovome ona strana koja je kriva, Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Svi na Zapadu su objavili da Ukrajina mora da pobedi. Velika Britanija je na tom putu još od vremena vlasti Borisa Džonsona, da Ukrajini treba pomoći. Mislim da je potrebno da razmislimo kuda ovo vodi. Jer u ovom momentu izgleda da je Rusija u zastoju sa 'poravnanjem' svih delova suverene zemlje", rekao je Hovart za "Skaj njuz".

On je kazao da Zapad treba da odluči kako želi to da postigne, ako planira da pomogne Ukrajini i dodao: "Ukrajina mora da pobedi jer ako ne pobedi - gde će Putin krenuti potom".

"Mislim da pomeranje ivice polako, malo ovde, malo tamo nije odgovor", rekao je on.

Dodao je da zapadne zemlje ne bi trebalo odmah da isporuče Ukrajini borbene avione jer, ukoliko bi američki avioni F-16 pali u ruke ruske vojske Zapad bi se suočio sa novom opasnošću.

"Mislim da Zapad treba da odluči kako planira da obavi svoj posao i na koji način bi Ukrajina trebalo da dobije ovaj rat. Smatram da jednostavno uključivanje u sukob neće pomoći. Sada nam je potrebna strateška odluka i mislim da bi trebalo da preuzmemo obavezu da formiramo koaliciju onih koji žele da se uključe u sukob, podrže Ukrajinu i potisnu Rusiju iz te suverene zemlje", rekao je Hovart.

Džerald Hovart bio je zamenik ministra odbrane Velike Britanije od 2010. do 2012. godine.

  • Bajden odbio

Ranije je predsednik Amerike Džozef Bajden izjavio da Amerika nema nameru da isporučuje Kijevu lovce F-16, preneo je Rojters.

NATO blok je već ušao u direktan sukob sa Rusijom, od samog početka rusko-ukrajinskog sukoba je uključen, i svakim danom sve otvorenije na to ukazuje, izjavio je šef DNR Denis Pušilin.

"Videli smo da NATO zemlje povećavaju svoje prisustvo u blizini ruskih granica mnogo pre početka specijalne vojne operacije. NATO je od samog početka uključen u sukob i svakim danom sve otvorenije to pokazuje", rekao je Pušilin.

Moskva je više puta upozorila da bi dolazak NATO trupa bio početak direktnog sukoba.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je nedavno rekao da su kijevske vlasti direktno sa Zapada dobile direktivu da još ne pregovaraju sa Moskvom, upozorivši da će ovakvi napori samo otežati situaciju u regionu i svetu kada jednom konačno bude rešeno da se sedne za pregovarački sto.

"Rat koji Rusija vodi sa Zapadom više nije hibridni rat, jer mu tako malo fali da postane pravi", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu