Vilijam Montgomeri: Kako patetično

Vilijam Montgomeri kaže da Srbija ne bi trebalo da učestvuje u dijalogu s tzv. Kosovom dok SAD i EU ne ubede Prištinu da primeni potpisane sporazume.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Screenshot/TV B92/Arhiva
Screenshot/TV B92/Arhiva

Naime, nekadašnji američki ambasador u Srbiji je za Kosovo onlajn rekao da je činjenica da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija mogu da nateraju Aljbina Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i dok to ne urade, kako smatra, Srbija ne bi trebalo da učestvuje u dijalogu.

S obzirom na poslednje urgencije iz Vašingtona, adresirane na Prištinu, sa porukom da je vreme da Zajednica opština sa srpskom većinom bude formirana, otvara se pitanje da li je ta žurba motivisana ciljem da se do kraja ove godine postigne konačan dogovor Beograda i Prištine. Međutim, Montgomeri smatra da nije realno da sva otvorena pitanja u dijalogu budu rešena do kraja 2023. godine.

"Nema šanse da se sve reši ove godine. Činjenica je da bi SAD i EU mogle da nateraju Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Dok to ne urade Srbija bi trebalo da prestane da učestvuje u ovom 'dijalogu'. Suludo je gledati Kurtija kako ne sprovodi sporazum koji je Kosovo postiglo i nastavljati da sa njim sklapate druge sporazume. Kako slabo i patetično izgleda EU", kaže Montgomeri.

On dodaje, da EU ovde demonstrira svoju političku slabost.

"EU, sa više od 300 miliona ljudi i sjajnom ekonomijom, ne može da natera malu zemlju da se pridržava sporazuma koji je sama sponzorisala. To pokazuje njenu političku slabost", zaključuje Montgomeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu