Američki predlog "razvoda" od Srbije?

Vašington -- Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je u Vašingtonu da Priština ne treba da ostane talac Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Prema njegovim rečima, rešenje ovog pitanja je jedini način da se postigne konačan dogovor između Beograda i Prištine.

U intervjuu za Glas Amerike na albanskom Haradinaj je rekao da SAD pomažu Prištini ''da prevaziđe poslednju prepreku, a to je da postigne konačan dogovor''.

On je istakao i da je evropski predlog, koji je po njemu zapravo više američki, realna mogućnost da se "Kosovo razvede od Srbije".

Na pitanje da li smatra da debata o Zajednici srpskih opština treba da počne bez odlaganja, Haradinaj je rekao da je pitanje ZSO dobilo na težini zbog nedavnih tenzija na severu KiM.

"Debata je jedina mogućnost, nema drugog načina da ni Kosovo, a ni druga strana, postigne konačan dogovor. ZSO je za Kosovo obaveza preuzeta od ranije, ujedno je ustavna i zakonska obaveza", rekao je Haradinaj.

On je dodao da ZSO ima za cilj integraciju Srba u privremene prištinske institucije i "odvajanje zavisnosti od Srbije", kao i da on lično podržava ovaj proces, odnosno, postizanje dogovora sa Srbijom.

On je rekao da ohrabruje vladu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da iskoristi "veliku energiju, delom i zbog rata u Ukrajini i želje NATO i SAD da sklone Rusiju sa Balkana".

"Jedini način da se Rusija ukloni sa dela Balkana je postizanje sporazuma sa Srbijom, jer Kosovo odmah počinje sa Partnerstvom za mir. Sadržaj francusko-nemačkog plana rešava sve kosovsko-srpske probleme. Srbija priznaje Kosovo na međunarodnom planu, ali ne uspostavlja bilateralne odnose, već otvara perspektivu Kosova za članstvo u svim međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene nacije. Tako da je realna mogućnost da se zauvek 'razvedemo' od Srbije", smatra Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu