Rusi nisu prvi uzeli "Z"; Četnici su VIDEO

Iako je slovo "Z" postalo jedan od simbola ruske invazije na Ukrajinu, njega su mnogo pre Ukrajine u ratu koristili četnici Draže Mihailovića, pišu mediji.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY/Ilustracija
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY/Ilustracija

Naime, kako piše sarajevski portal Klix.ba, postoje brojni dokazi da su ovo slovo, doduše u svom ćirilićnom obliku, također koristili i pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

U brojnim leksikonima i udžbenicima iz perioda bivše Jugoslavije, izraz "stavljanja pod slovo Z" korišćen je kao eufemizam za delo ubijanja korišćenjem noža poznatijeg kao “kama”.

“Tokom Drugog svetskog rata četnici su ubijali ljude na prostorima svih bivših (tada budućih) jugoslavenskih republika, a žrtve su bili politički, ideološki, ekonomski i nacionalni neprijatelji. U tu svrhu formirane su zloglasne ‘crne trojke’, koje su imale jedan jedini zadatak, a to je eliminacija svih onih koje bi Vrhovno zapovedništvo ‘stavilo pod slovo Z’", piše Klix.ba.

Četnički vođa Draža Mihailović se na suđenju branio da "Z" dolazi od "strašiti", a ne "klati", ali dokazi to nisu potvrdili.

Tako je na suđenju tužilac pitao Mihailovića za šta su koristili slovo "Z", na šta on odgovara da je to samo "jedno malo slovo", koje su koristili za zastrašivanje protivnika, između ostalih, "one koje sarađuju s Nemcima", ali i seljake i pristalice partizana.

Na to mu tužilac odgovara da je slovo "Z" bio znak emitovan preko Radio Londona i značio je "zaklati". Uostalom, tužilac mu kaže, "vaši komandanti uredno su vodili spiskove koga je trebalo likvidirati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu