Najniža izlaznost od 1981. godine

Prema današnjim preliminarnim vladinim podacima, Kuba je zabeležila najniži nivo izlaznosti birača na lokalnim izborima od najmanje 1981. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Yander Zamora
EPA-EFE/Yander Zamora

Izborni zvaničnici naveli su da je skoro 69 odsto registrovanih kubanskih birača učestvovalo na jučerašnjem glasanju, preneo je Rojters.

Iako je ta izlaznost veoma dobra u poređenju sa mnogim regionalnim susedima, ona označava značajan pad u odnosu na 89 odsto birača, koliko je glasalo 2017. na prvim takvim izborima posle smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

Pad izlaznosti u nedelju u odnosu na izbore iz 2017. usledio je nakon poziva kubanske opozicije da se ne izađe na glasanje u znak protesta protiv administracije kubanskog predsednika Migela Dijaz-Kanela.

Pored toga, skoro šest odsto biračkih listića je poništeno, a pet procenata su činili prazni listići.

Ovo su prvi lokalni izbori otkako je Dijaz-Kanel postao predsednik 2018. godine.

Lokalni izbori, koji se održavaju svakih pet godina, jedna su od retkih prilika kada obični građani mogu direktno da učestvuju u izbornom procesu.

11.502 delegata koji su juče izabrani u opštinske skupštine su predstavnici koji se nalaze na prvoj liniji u kubanskim zajednicama širom ostrva.

Oni primaju žalbe od komšija, pomažu u utvrđivanju prioriteta opštinskog budžeta, a neki postaju i deo polovine Narodne skupštine, za koju će izbori biti održani 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu