Pao supernarkokartel koji je kontrolisao trećinu evropskog tržišta kokaina VIDEO

Supernarkokartel koji kontrolisao trećinu tržišta kokaina u EU, demontiran je akcijom u šest zemalja Unije, u kojoj je uhapšeno 49 ljudi, saopštio je Evropol.

Izvor: Beta
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

U akciji zvanoj Operacija pustinjska svetlost, tokom dvogodišnje istrage zaplenjeno je oko 30 tona droge, a među uhapšenima je jedan britanski državljanin za kojeg se sumnja da je bio na čelu kartela, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju Evropola se navodi da su u raskrinkavanju i rasturanju kartela učestovale vlasti pet zemalja: Španije, Francuske, Belgije, Holandije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Među uhapšenima je šest "meta od visokog značaja", a to su neka od najtraženijih lica sa međunarodnih poternica.

Ovi "narkobosovi" su oformili "živahnu kriminalnu mrežu, umešanu u krijumčarenje droge širokih razmera i pranje novca", a razmere trgovine drogom su "masivne", saopštio je Evropol.

BBC piše da je ovo jedna u seriji policijskih akcija enkriptovanja telefona koje koriste mreže organizovanog kriminala da trguju drogom i peru novac.

U fokusu Operacije pustinjska svetlost bio je kokain uvezen iz Južne Amerike, preko Holandije, a najveći broj hapšenja obavljen je u Holandiji tokom 2021. godine.

Ostali su uhapšeni između 8. i 19. novembra ove godine u racijama u šest drugih zemalja, saopštio je Evropol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu