Dačić: Kurti sam sebi dao veliki autogol

Dačić je, gostujući na televiziji Prva, ocenio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dao sam sebi i Kosovu veliki autogol.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ
EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da predstavnici Prištine nisu svesni pozicije u kojoj se nalaze i da žive u "svom svetu da su i dalje miljenici međunarodne zajednice”, ali da se situacija promenila i to, kako je rekao, upravo njihovim autogolom.

"Ono što je bio predlog koji je odbio u Briselu, bilo je mnogo povoljnije nego što je on prihvatio nekoliko dana posle toga, uz velike međunarodne pritiske", rekao je Dačić.

Kako je kazao, ti pritisci išli su dotle da su čak i SAD bile spremne da otkažu razne posete njihovih funkcionera, programe saradnje i pomoći...

Dačić je naveo da je i EU u jednom momentu skinula sa dnevnog reda viznu liberalizaciju za Kosovo koja je ionako već pomerena za 1. januar 2024. godine, te ocenio da je Kurti počeo da se suočava sa problemima kako će da obrazloži na Kosovu sve to što se dešava.

"Ovo mu je sada kao faktor traženja alibija zašto je to uradio, kao dobio je neki datum”, rekao je Dačić i dodao da se mart 2023. godine, koji Kurti spominje, nigde ne spominje kao datum do kada bi trebalo da bude postignut sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

“Tog datuma nigde nema, niti se spominje, niti je moguće da se na takav način priča o svemu tome", istakao je Dačić.

Naveo je da je interes Srbije da se razgovara i da se dođe do rešenja, a ne da ovaj koflikt traje sto godina, ali i napomenuo da Kurti zaboravlja da mora da formira Zajednicu srpskih opština, to jest da se ispuni ono što je potpisano.

"To nigde nije spomenuo", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kada kaže da je ovo naša taktička pobeda.

"Jeste taktička, ali ona nije bila deo naše taktike da mi sada stvaramo krize, pa da iz krize izlazimo kao pobednici. Mi smo bili konstruktivni, niko nije mogao da optuži Srbiju da je kriva. Prvi put je direktno Kosovo optuženo za to da je ono krivo za eskalaciju ove krize", rekao je Dačić.

Naveo je da će se razgovori svakako nastaviti, ali da misli da smo daleko od datuma koji Priština postavlja, a koji je, kako je rekao, veštački nametnut i koji su svi demantovali, čak i Amerikanci.

Dačić je istakao da je za nas bitno da znamo šta hoćemo i podsetio da je predsednik Vučić rekao koje su naše dve temeljne vrednosti, takozvane crvene linije - da Kosovo ne može da bude članica UN jer se time praktično zaokružuje priča o njihovoj nezavisnosti, a drugo je pitanje bezbednosti za naše građane, odnosno da se bilo kakav napad na Srbe na KiM ne može tolerisati.

Na pitanje da li očekuje dalju eskalaciju na prostoru KiM, imajući u vidu predstojeće lokalne izbore 18. decembra, Dačić je rekao da su i ti izbori faktor dalje eskalacije.

"Oni stalno pokušavaju, kao što su pokušali da dodele poslaničke mandate nekim drugima, a ne Srpskoj listi, da nađu neke njihove Srbe koji će raditi u njihovom interesu. Tako je sve bilo do Briselskog sporazuma jer mi smo imali Srbe u tim institucijama, ali Srbe koji nisu nikoga predstavljali. Ovi izbori nemaju šanse da uspeju i ako neko misli će tako rešiti problem, mislim da je taj daleko od zdrave pameti", rekao je Dačić.

Govoreći o situaciji u vezi sa migrantima, Dačić je rekao da je to nešto što prestaje da bude deo migrantske krize koliko sukob oko toga ko će sada organizovati prelaz migranata.

Naveo je da većina migranata dolazi u Srbiji i da ih trenutno najviše ima iz Avganistana, te dodao da najviše migranata, 51 odsto, dolazi iz Severne Makedonije u koju su ušli iz Grčke, a oko 30 odsto iz Bugarske.

Dodao je da migranti dolaze u Srbiju ne sa željom da tu ostanu, već da idu dalje zbog čega traže gde mogu da pređu granicu jer ne mogu da pređu na zvaničnim prelazima u EU.

“Zato dolazi do svih tih sukoba”, rekao je Dačić i dodao da je policija dobro reagovala i da tu mora da postoji red i da svako mora da se pridržava zakona, kao i da se zaštite naši građani.

Kako je istakao, ne smemo da dozvolimo da budemo žrtva nepostojanja zajedničke migrantske politike i politike azila u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu