Rastu tenzije na istoku: Kuda idu balističke rakete?

Japanski ministar odbrane Hamada Jasukazu, američki sekretar Lojd Ostin i zamenik premijera Australije i ministar odbrane Ričard Marls, osudili su Kinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Oni su konkretno osudili akcije Kine tokom avgustovskih vežbi u blizini Tajvana, u kojima su lansirane balističke rakete padale u ekskluzivu ekonomsku zonu Japana, saopštilo je danas japansko ministarstvo odbrane.

"Ministri su ponovili važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podelili zabrinutost zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i potvrdili da se protive bilo kakvim jednostranim pokušajima promene statusa kvo silom ili bilo kakvim jednostranim akcijama koje nastoje da povećaju tenzije u regiji", navodi se u saopštenju povodom sastanka održanog u subotu na Havajima,

Ministri su potvrdili nameru Japana, SAD i Australiji da "prošire i ojačaju obuku i aktivnosti , kao i da promovišu odbrambenu opremu i tehnološku saradnju", prenosi TAS S. Hamada, Ostin i Marls složili su se da treba da usklade strategije tri zemlje o nastavku bliske saradnje u cilju ostvarivanja slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu