Crna Gora: Đurović vratila predlog za razrešenje Đukanovića

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Ðurović vratila je predlog 41 poslanika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/smith371
Shutterstock/smith371

Ona je vratila predlog za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je crnogorski predsednik Milo Ðukanović povredio Ustav i za njegovo razrešenje jer, kako je kazala, ta dva postupka moraju biti odvojena.

"Dostavljeni Predlog u naslovu, a kasnije i u obrazloženju sadrži iniciranje postupka koji u svom proceduralnom, ali i suštinskom pravnom značenju ima dve faze koje podrazumevaju ali i zahtevaju odvojene predloge", rekla je Ðurović u dopisu, prenosi RTCG.

Ona je kazala da su te faze prepoznatljive i u samom naslovu dostavljenog Predloga, ali su u njemu naznačene kao jedan postupak.

Kako je navela, Ustavom Crne Gore i Poslovnikom Skupštine procedura je jasno precizirana.

Prema rečima Ðurović, iz tih propisa nedvosmisleno proizilazi da je u konkretnom slučaju potrebno ispraviti dostavljeni akt i nasloviti ga kao predlog za pokretanje postupka da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav.

"Tek nakon završene procedure po tom predlogu i usvajanja odluke Skupštine da je predsednik povredio Ustav, stiču se uslovi da se predloži dalji nastavak postupka i saglasno ispunjenosti uslova podnese predlog za razrešenje", rekla je Ðurović.

Ona je istakla da je, pošto je dostavljenim aktom objedinjen prijedlog za dva postupka, dostavljeni predlog potrebno ispraviti i uskladiti sa odredbama Poslovnika.

Kako je pojasnila, to znači da akt treba formulisati kao predlog za pokretanje postupka da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav i pozvala ih da ga u tom smislu upodobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu