Brnabić sa premijerom Japana Kišidom

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Tokiju, danas posle podne po lokalnom vremenu, sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP
Tanjug/Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP

Na početku sastanka u državnoj vili Akasaka, Kišido se zahvalio srpskoj premijerki zbog dolaska na državnu sahranu bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Podsetio je da je Abe posetio Srbiju 2018. godine nakon čega su japanski investitori uvećali svoja ulaganja u Srbiju.

Dodao je da Srbija i Japan obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, te istakao prijateljstvo i saradnju dve zemlje.

Premijerka Brnabić je rekla da joj je čast što je predstavljala Srbiju na državnoj sahrani Šinza Abea, koji je, kako je istakla, bio je veliki prijatelj Srbije i uradio je mnogo za jačanje partnerstva, političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Japana.

Dodala je da je u Tokiju razgovarala sa privrednicima koji ulažu u Srbiju.

"Ponosni smo što smo dom kompanijama poput Nideka, Jazakija, Tojo tajersa... Japanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 4.000 ljudi", rekla je Brnabić.

Odnosi Srbije i Japana su tradicionalno dobri i prijateljski, uz obostrani interes za intenziviranje saradnje u svim oblastima i jačanje političkog dijaloga.

Takođe, ekonomski odnosi Srbije i Japana su u usponu, prošle godine ostvaren je rekordan obim robne razmene, a japanske kompanije poslednjij nekoliko godina ulažu na srpsko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu