Upozorenje: Rusi će udariti – ponovo; "Gomilaju veoma veliki broj vojnika i opreme. To će biti masakr"

Čini se da Rusija ponovo koncentriše ljude i opremu u blizini svoje granice nasuprot Harkova za mogući novi napad na drugi po veličini grad u Ukrajini.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To je upozorio general odgovoran za odbranu grada.

Brigadni general Sergej Melnik, komandant vojnog garnizona u Harkovu, rekao je za britanski Telegraf da su Rusi redovno ispaljivali tenkovske granate i slali iranske dronove kamikaze preko granice otkako su se prošlog meseca povukli sa položaja severno od grada.

"Situacija je daleko od mirne", kaže Melnik. "S druge strane granice gomilaju veoma veliki broj vojnika i opreme. Šta će dalje, ne znamo još. Možemo samo da nagađamo - ili će krenuti u pravcu Harkova u drugi ešalon ili ka Donjecku. Kada počnu da se kreću i kada se formiraju na borbene položaje, shvatićemo kuda idu."

To bi moglo da znači da delimična mobilizacija Rusije daje bolje rezultate nego što su mnogi zapadni analitičari sugerisali.

Podsećamo, mnogi posmatrači rata u Ukrajini tvrdili su da će regrutima i rezervistima trebati dva do tri meseca da stignu na ratište jer ih treba obučiti, opremiti i konačno – integrisati u jedinice. Sada izveštaji iz Rusije pokazuju da su mnogi vojni obveznici poslati u jedinice fronta sa samo jednim danom obuke.

Brigadni general Melnik je rekao i da su ruske brigade pretrpele velike gubitke, ali da se očekuje da bi Rusi mogli da rasture rezerviste među ovim jedinicama kako bi smanjili rizik od eventualne pobune.

"Ako mislite da se mobilisani rezervisti okupljaju u jednu brigadu, veoma se varate", prokomentarisao je on.

"Ruska 200. brigada koja je stajala pored Harkova ima 40 ili 50 odsto gubitaka. Tako da će dopuniti tih 50 odsto. A onda će ostatak mobilisanih rasporediti među druge borbene jedinice. Ako pokušaju da pobegnu, garantujem vam pucaće u glavu i prvom i drugom i trećem. To će biti masakr za sve one mobilisane koji žele da pobegnu od ovog rata."

On takođe dodaje: "Pretnja ostaje. Znate koliko je Putin ambiciozan. Mislite li da će zaboraviti gorčinu izazvanu njegovim porazom u ovom regionu? Mislim da neće".

Brigadni general Melnik je predvodio odbranu Harkova otkako su ruske snage prešle granicu i opkolile grad još u februaru.

Rusi su konačno proterani iz oblasti Harkova pre dve nedelje u ofanzivi koja se poklopila sa velikim prodorom ka Kupjansku i Izjumu. General Melnik, koji je komandovao severnom ofanzivom, opisao ju je kao prateći napad koji je doveo do brzog ruskog kolapsa.

"Pre početka ofanzive mi smo sistematski uništavali njihovu logistiku. Artiljerija i HIMARS su radili. Dali smo im uputstva za gađanje, uništili im skladišta, rezervoare goriva, municiju. Nisu mogli da deluju. Možda im je naređeno da se povuku. Ne znam šta se desilo. Ali, kako su nam rekli meštani, oni su još bili tamo uveče, a onda su ujutru nestali. Ostavili su opremu, sve!"

Granica je sada bezbedna, a ruske i ukrajinske snage su okrenute jedna prema drugoj sa obe strane. Tenkovska vatra se dešava svaki dan, a stvari ponekad eskaliraju u prekogranične sukobe, priznaje Melnik.

"Odgovaramo. Ranije nismo, ali nam je dosta", kaže on.

"Ne pucamo na Belgorod ili naselja. Samo na vojne položaje. Moglo bi se reći da obezbeđujemo slučajne vatre. Ranije ove nedelje, granata je ubila dva civila lekara u blizini Strilčija, pograničnog sela gde su ruski tenkovi posebno aktivni.

Zelenski je u nedelju rekao da je Ukrajina dobila napredni norveško-američki raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS) koji je Kijev tražio mesecima.

Brigadni general Melnik je negirao da su takvi sistemi već stigli do Harkova.

"Potrebni su nam takvi savremeni sistemi američkog tipa koji rade na kratkim udaljenostima. Predsednik Zelenski je rekao da su ti sistemi stigli, ali ja ne znam ništa više o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu