"Mi smo jedan narod i tražimo nezavisnost. Argument? Pa Kosovo, priznali ste ga"

Škotska nacionalna partija (SNP) saopštila je da su Škoti jedan narod i zatražila nezavisnost.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac

Kao jedan od argumenata navela proglašenje nezavisnosti Kosova koje je priznala Velika Britanija.

U podnesku Vrhovnom sudu Velike Britanije, koji je upitan da li je moguće da Škotska održi novi referendum bez dozvole britanskog parlamenta, ta stranka je navela da Škoti imaju "neotuđivo" pravo na samoopredeljenje, prenosi Koha.

Ogromna većina eksperata veruje da će poziv lidera stranke Nikole Sterdžon na novi referendum u oktobru sledeće godine biti odbijen, pošto Zakon o Škotskoj jasno kaže da Kraljevska rezidencija u Škotskoj ne može sama po sebi da donosi zakone za oblasti unutar Kraljevine. Međutim,

SNP je saopštila da, iako je britanski parlament možda vrhovni zakonodavac u Ujedinjenom Kraljevstvu, on "ne može da se meša u osnovno pravo na samoopredeljenje".

Vrhovni sud je dozvolio stranci da svoje obrazloženje iznese u pisanoj formi.

U pismu SNP kao argumenti se navode se Povelja Ujedinjenih nacija iz 1945. godine, kanadski sudski spor zbog Kvebeka i britanska podrška nezavisnosti Kosova 2008. godine. Citirana je i deklaracija Ujedinjenih nacija iz 1984. godine, kada je rečeno da vlast treba da bude u rukama naroda, a ne vlada.

Uz taj argument dodati su i neki istorijski, uključujući dva iz 1689. i 1707. godine u kojima se tvrdi da Škote treba smatrati "za narod".

"Narod se može definisati prema državnim granicama, kao što je često bio slučaj sa nezavisnošću bivših kolonijalnih teritorija", navodi se u dokumentu. Škoti su 2014. održali referendum za nezavisnost, ali je 55 odsto birača na referendumu glasalo protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu