Pojavio se Si Ðinping

Peking -- Kineski predsednik Si Ðinping ponovo se danas pojavio na državnoj televiziji nakon višednevnog odsustva iz javnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/DALE DE LA REY / POOL
EPA/DALE DE LA REY / POOL

To je izazvalo glasine o političkoj stabilnosti 69-godišnjeg kineskog lidera.

Si je na televiziji prikazan tokom posete izložbi pod nazivom "Celičenje napretka u novu eru" na Pekinškom sajmu, prenosi AP.

U pratnji premijera Li Kećijanga i drugih visokih kineskih lidera, Si, koji je i šef vladajuće Komunističke partije i vrhovni komandant Narodnooslobodilačke armije, pogledao je neke prezentacije i prokomentarisao ekonomski napredak Kine u protekloj deceniji.

Poseta izložbi je bila prvo Sijevo pojavljivanje na televiziji otkako se prošlog vikenda vratio sa regionalnog samita u Uzbekistanu.

Prema kineskim propisima o pandemiji, on bi morao da ostane u karantinu nedelju dana nakon povratka (iz inostranstva).

AP podseća da kineski netransparentni sistem često podstiče plasiranje glasina o političkim sukobima ili pokušajima puča, uprkos stabilnoj prirodi autoritarne, centralizovane države koja se nemilosrdno obračunava sa svim neistomišljenicima.

Agencija navodi i da se Si smatra najmoćnijim kineskim liderom u poslednjih nekoliko decenija, da nema poznatih aktivnih političkih suparnika, te da je otklonio ustavna ograničenja što mu omogućava da vlada doživotno ukoliko to poželi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu