Mandić: "Đukanović je prekršio Ustav, biće smenjen"

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović prekršio je Ustav prilikom sprovođenja radnji u procesu izbora nove vlade, kaže Andrija Mandić.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Jedan od lidera Demokratskog fronta navodi i da su zbog toga svi poslanici parlamentarne većine sa izbora 30. avgusta 2020. godine potpisali inicijativu za razrešenje Ðukanovića i da će taj proces ubrzo uslediti.

Mandić ističe da je nesumnjivo utvrđeno da u Skupštini Crne Gore postoji jasna većina koja je predložila mandatara za sastav nove vlade i ukazuje da je Ðukanović po Ustavu bio u obavezi da na konsultacije o mandataru za sastav nove vlade pozove predstavnike svih partija zastupljenih u Skupštini, ali da to nije uradio.

"Nasilje i protivustavno ponašanje predsednika se ne može tolerisati, pogotovo što se radi ne samo o kršenju Ustava, nego i o krivičnom delu zloupotrebe službene dužnosti", rekao je Mandić u intervjuu za "Novosti".

On tvrdi da je predsednik funkciju zloupotrebio da bi ostvario vlastitu i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone, što je zabranjeno i kažnjivo, te poručuje da je pravo mesto za izricanje kazne Skupština Crne Gore.

Na pitanje da li je URA dala potpise za Miodraga Lekića kao mandatara ili ne, Mandić je rekao da je URA potpisala sve ono što su potpisale i druge stranke parlamentarne većine.

Obrazložio je da su prvo svi potpisali politički sporazum kojim su se obavezali da će nakon pada kabineta Dritana Abazovića formirati novu vladu i da niko neće praviti bilo kakve aranžmane sa Ðukanovićevom strankom.

"Potom smo odlučili i javnost pojedinačno obavestili, a potpisima potvrdili, da je Lekić naš kandidat za mandatara i konačcno, svi potpisali i u skupštinsku proceduru stavili inicijativu za smenu Ðukanovića zbog kršenja Ustava", rekao je Mandić.

Napomenuo je da po Ustavu potpisi za mandatara nisu obavezni, ali da su i njih priložili Ðukanoviću koji, kako kaže, to prenebregava, pokušavajući da izazove krizu, misleći da će iz toga izvući neku korist.

Mandić je rekao da nije teško zaključiti kako će završiti predsednik koji pokušava da suprotno Ustavu raspusti Skupštinu.

"Nećemo dozvoliti da Ðukanović sruši Skupštinu, nego ćemo državu od njegovog razornog i protivustavnog ponašanja zaštititi tako što ćemo iskoristiti pravo koje Skupštini Ustav daje i smeniti predsednika Crne Gore", poručio je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu