Ko će koga smeniti; "Ostalo je da predsednica Skupštine preseče"

Stara parlamentarna većina pokrenula je proceduru za smenu Mila Đukanovića, on najavljuje ukaz o skraćenju mandata Skupštini, onda čega slede prevremeni izbori.

Izvor: vijesti.me
Podeli
EPA/EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA/EFE/GEORGI LICOVSKI

U proceduri smene predsednika jedna stepenica je Ustavni sud, koji je u blokadi jer Skupština nije izabrala četvoro sudija.

Poslanici stare parlamentarne većine pokrenuli su proceduru za razrešenje predsednika države Mila Đukanovića u Skupštini Crne Gore zbog toga što je, kako smatraju, povredio Ustav tokom procedure predlaganja mandatara za sastav Vlade.

Istovremeno, Đukanović (DPS) je juče nagovestio da bi mogao da donese ukaz o raspuštanju Skupštine, u slučaju da ona odbije njegov predlog za skraćenje mandata.

Većina članova kolegijuma predsednice Skupštine, u kome su predstavnici svih klubova poslanika, juče je smatrala da je predsednik države u predlogu za skraćenje mandata poslanicima načinio proceduralne greške i da mu inicijativu treba vratiti na doradu. Zbog nesaglasnosti konačnu odluku o tome doneće predsednica Skupštine Danijela Đurović (SNP).

Ovako, za sada, izgleda tok političkih događaja u državi, gde nosioci vlasti - poslanici i predsednik države, imaju kontradiktorne stavove u vezi s pravnom situacijom izazvanom smenom Vlade Dritana Abazovića. Iako su pravna tumačenja aktuelnih prilika različita, vrhovna instanca koja bi trebalo da se bavi povredom Ustava - Ustavni sud ne funkcioniše jer nema dovoljno sudija.

U "Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, odnosno za razrješenje", u koji su "Vijesti" imale uvid, navodi se da je Đukanović povredio najviši pravni akt države jer na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu što je, kako piše, bio dužan da učini. Podseća se da je poziv izostao predstavnicima Prave, Ujedinjene i Radničke partije, ali i lideru Demos-a Miodragu Lekiću koji je bio predlog za mandatara.

U dokumentu se navodi i da potpisi podrške nisu bili neophodni, te da je predsednik bio dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od pada Vlade.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović juče je sa skupštinske govornice poručio da je Đukanović prekršio Ustav i da nasiljem pokušava da obnovi vlast i dodao da su pokrenuli postupak za njegovo razrješenje radi utvrđivanja mogućnosti povrede Ustava.

"Obaveštavam vas i da će ova skupština ako dosegne 41, a hoće jer će svi, koji su potpisali da Lekić bude mandatar, braniti Ustav i suverenitet Crne Gore koji je ovde pokušajem državnog udara Mila Đukanovića ugrožen", poručio je Bulatović.

On je rekao da može doći do podjela i sukoba "zato što Đukanović želi silom da opstane na vlasti", te da će Đukanović dati mandat Lekiću ako želi mir i stabilnost u Crnoj Gori.

U Ustavu piše da "predsednik odgovara za povredu Ustava", da postupak za to "može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika".

"Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsedniku Crne Gore na izjašnjenje. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore. Predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav", piše u odredbi na koju se pozivaju inicijatori za smenu Đukanovića.

Oni nisu objasnili kako će završiti proceduru s obzirom na to da je Ustavni sud u blokadi, jer Skupština nije izabrala četvoro sudija.

Inicijativa sa potpisima svih poslanika većine sinoć je dostavljena Đurović.

Predsednik najavljuje ukaz

Prethodno je šef kluba DF-a Slaven Radunović rekao novinarima da je stav većine članova kolegijuma da je predsednik napravio proceduralnu grešku jer nije dostavio predlog odluke o kojoj treba da se glasa.

Đukanović je u predlogu za skraćenje mandata Skupštini najpre objasnio razloge zbog čega neće dati mandat Lekiću, a zatim je predložio skraćenje mandata Skupštini - čime se stvaraju uslovi za prevremene parlamentarne izbore.

Dodatno on je predložio da sednica Skupštine bude 30. septembra.

"Mislimo da zahtev treba da se obnovi, da bude uredan. Što se tiče datuma, datum održavanja sednice može biti isti. Tome se protivio kolega Danijel Živković, pa pošto nismo imali konsenzus ostalo je da predsednica Skupštine preseče", rekao je Radunović.

Upitan kakav njegov može biti sledeći potez ako parlament ne bude skratio mandat, Đukanović je juče u Budvi kazao da se ne bi uzdao šta učesnici političkog života saopštavaju danas, šta noćas, šta sutra.

"Ostavimo im mogućnost da do 30. septembra bolje sagledaju ono što su njihove odgovornosti u odnosu na nacionalne interese i da tome daju prioritet u odnosu na "ringe ringe raja" u politici, gledajući kako jedni drugima da naude zaboravljajući da svi zajedno imaju interese prema državi. Što se tiče mog postupanja u toj pretpostavljenoj situaciji mogu reći da će biti apsolutno u skladu s Ustavom. Ne samo naš, nego bilo koji Ustav u svetu ne može predvideti sve situacije u kojima se zemlja može naći, dodatno u našim uslovima teško može predvidjeti onu neodgovornost na političkoj sceni kakvoj prisustvujemo posljednjih godina”, rekao je on.

Nagovestio je i ono o čemu deo pravnika govori prethodnih dana: "Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je kompetentan tim pravnika, specijalista za ustavno pravo koji mi, siguran sam, neće dati da pogrešim ni ako se nađem u toj situaciji. Znate, tamo se predviđa mogućnost donošenja ukaza o raspuštanju parlamenta, ali doći ćemo do rešenja koje će poštovati slovo i duh Ustava", kazao je Đukanović novinarima u Budvi.

" Ako nema dogovora i Vlade, logični su izbori"

"Da je naš Ustav jasan u tom delu, ne bi bilo potrebe da glasamo o skraćenju mandata nego bi bilo logično da idemo na izbore. Jer čim je pala Vlada, a većina nije došla do dogovora - jasno je da bi trebalo ići na izbore", rekao je juče poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

On je u Skupštini rekao da je potrebno resetovanje društvene i političke scene.

"Shvatili smo i mi i vi da ne postoji formula, u ovom sazivu parlamenta, koja može formirati ozbiljnu političku vladu koja će raditi u interesu svih građana."

Sekulić: Đukanović vas je spasio

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da kada su prošli ustavni rokovi nije bilo potrebno da predsednik čeka da se partije dogovore.

"Milo Đukanović je i vaš i naš predsednik države. Mislim da biste vi, koji sebe nazivate partlamentarnom većinom od 30. avgusta, trebalo da pokažete Milu Đukanoviću makar malo zahvalnosti. Iz prostog razloga što vas je spasio da ovaj politički cirkus koji smo gledali prethodnih 30 dana ne gledamo još 90", kazao je Sekulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu