Svetski mediji ocenili: EU ne uspeva da stavi tačku na tenzije

Svetski mediji preneli su vest o jučerašnjem sastanaku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vest se prenele uz ocenu da EU ne uspeva da stabilizuje tenziju između Kosova i Srbije, prenosi Telegrafi.

Francuski "Frans 24" preneo je da razgovori uz posredovanje Evropske unije ne uspevaju da stave tačku na kosovsko-srpski sukob, dok je "Dojče vele" objavio da je krizni sastanak završen bez dogovora između Beograda i Prištine.

"Juronjuz" prenosi da se Srbija i Kosovo dogovaraju o daljim razgovorima za smanjenje tenzija na Balkanu.

"Srbija i Kosovo ne postižu dogovor o smanjenju tenzija, ali će nastaviti da razgovaraju", naslov je švajcarskog lista "Svissinfo".

Da EU ne uspeva da uspostavi dobru veru između Srbije i Kosova, piše i španski "Elmundo".

"Vašington post" piše da se sastanak Srbije i Kosova uz posredovanje EU završio bez dogovora.

Izvori iz EU: Pomaka je bilo, ali nema konkretnog rezultata

Iako Kosovo i Srbija uz posredovanje Evropske unije nisu uspeli da postignu dogovor o srpskim registarskim tablicama i dokumentima, neimenovani zvaničnici EU su za Radio Slobodna Evropa rekli da su optimisti da se dogovor može postići za nekoliko dana. Kako se navodi, zvaničnici EU koji su insistirali na anonimnosti rekli su da se "ova runda sastanaka neće smatrati završenom bez postizanja sporazuma". Diplomatski izvori u Briselu tvrde da je postojala i posvećenost nekih zapadnih lidera, koji su poslednjih dana kontaktirali kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da ih ohrabre da postignu dogovor i izbegnu eskalaciju situacije.

Među tim zapadnim liderima su i nemački kancelar Olaf Šolca i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Mnogi međunarodni lideri izrazili su svoja očekivanja od susreta ova dva lidera. Čak su i sami lideri to shvatili. Iako nismo imali dogovor o konačnom načinu rešavanja ovog pitanja, proces se nastavlja", rekli su izvori u EU.

Kako se navodi, jučerašnji sastanak je treći put da se Kurti i Vučić sastaju u Briselu, u okviru dijaloga.

Prema izvorima RSE, proces dijaloga se nastavlja i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je nastavio kontakte sa dvojicom lidera i nakon završetka sastanaka.

Prema njihovim rečima, "posle sastanaka osećanja su pomešana, s jedne strane ima ohrabrujućih elemenata, a sa druge strane su stranke zauzele suprotstavljene stavove po mnogim tačkama".

Diplomatski izvori su pokazali da su jučerašnji stastanci bili podeljeni na dva dela i da se na početku razgovaralo o budućnosti odnosa Kosova i Srbije.

"Lideri su razgovarali o tome kako vide odnose u budućnosti i kako doći do normalizacije. Bila je to dobra diskusija, ali bi sada bilo naivno očekivati dogovor. Više se nisu slagali nego što su se slagali. Ali to je bila njihova najbolja diskusija do sada. I dogovorili su se da će imati redovne sastanke. Dogovorili su se da će razgovore imati jednom mesečno", rekao je ovaj izvor.

U drugom delu se govorilo o aktuelnim nesuglasicama, a prema izvorima iz EU, diskusija je bila fokusirana i izneti su razni predlozi.

"Razgovarano je i o pitanju energetike. Postoje kašnjenja u implementaciji mape puta, ali se to može vrlo brzo poboljšati. Utvrdili smo koje nove korake treba preduzeti. Ne postoje elementi koji se ne mogu implementirati. Ali potrebna nam je posvećenost obe strane", rekli su izvori iz evropskog bloka.

Prema njihovim rečima, Srbija je postavila pitanje osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Srbija traži da Kosovo primeni sporazume postignute po pitanju ZSO. Međutim, Vlada Kosova se izjasnila protiv monoetničkog udruženja.

Kosovo i Srbija imaju sporazum o ZSO iz 2013. godine, a zatim 2015. godine o principima za njeno osnivanje.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti sa Ustavom.

Izvori RSE kažu da bi se budući pregovori mogli odvijati na nivou glavnih pregovarača i da bi pritisak mogao da se poveća da se pronađe rešenje, kako bi se izbegla eskalacija situacije 1. septembra.

"Ne želimo da vidimo 30. avgusta ili 1. septembra situaciju koju smo videli 31. jula i 1. avgusta", rekao je on u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu