Morisone, zar tri odjednom?

Australijski premijer Entoni Albanezi rekao je danas da će istražiti izveštaje da je njegov prethodnik Skot Morison tajno preuzeo tri ministarstva.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JOEL CARRETT
EPA-EFE/JOEL CARRETT

Albanezi je optužio svog prethodnika Skota Morisona za nečiste aktivnosti.

Morison je sebe imenovao za ministra zdravlja, finansija i resursa, uporedo sa postojećim ministrima, a da o tome nije obavestio svoje kolege, parlament ili birače.

"To su aktivnosti koje bismo ismevali da su se dogodile u nekoj nedemokratkoj zemlji. Morison je vodio fantomsku vladu", rekao je Albanezi i dodao da je zatražio pravni savet.

Morison je u nekim slučajevima sebe imenovao za koministra, a da nije obavestio članove vlade čime je sebi prisvojio određena ovlašćenja.

Međutim, Albanezi, pravni eksperti i Morisonove bivše kolege su kritikovali takav potez jer je sve urađeno pod velom tajnosti.

Čak neki ministri navodno nisu bili svesni da su delili sektor sa bivšim premijerom, dodaje BBC.

"Ovo je vrsta aktivnosti lošeg liderstva koje bismo ismejali da je u pitanju nedemokratska zemlja", dodao je Albanezi.

Skandal je bacio svetlo na netransparentnu prirodu donošenja odluka u australijskoj vladi i pokrenuo pitanja o potrebi za jačim demokratskim zaštitnim mehanizmima.

Još uvek nije jasno koliko je mesta Morison sebi pripisao, ali su lokalni mediji preneli da je preuzeo portfelj resursa i tako iskoristio ovlašćenje da stavi tačku na veliki gasni projekat kod Sidneja.

Konzervativna koalicija Morisona izgubila je izbore u maju, posle gotovo deset godina vladavine desnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu