"Moramo da se zbližimo sa Japanom i Severnom Korejom"

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao je danas da Južna Koreja mora da prevaziđe istorijske razmirice sa Japanom i da sklopi mir sa Severnom Korejom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To su "ključni koraci u pojačavanju bezbednosti i sigurnosti severoazijskog regiona".

Kako prenosi Rojters, govoreći na ceremoniji obeležavanja 77. godišnjice kraja japanske kolonijalne vladavine na Korejskom poluostrvu, Jun je rekao da je Tokio postao partner i apelovao na obe države da prevaziđu razmirice iz prošlosti.

"Kada se odnosi Koreje i Japana pomere ka zajedničkoj budućnosti i kada se naše misije usaglase, na osnovu zajedničkih univerzalnih vrednosti, to će pomoći u rešavanju istorijskih problema", rekao je Jun.

Odnosi između dva američka saveznika su bili zategnuti zbog korejskih optužbi da je Japan terao žene tokom ratnog perioda da rade u bordelima za japansku vojsku, kao i optužbi za prinudan rad, između ostalih zloupotreba.

Jun, konzervativni lider koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će poboljšati odnose sa Japanom.

On je ponovio da će pomoći Severnoj Koreji na brojnim poljima ukoliko Pjongjang prestane sa razvitkom nuklearnog programa i krene u pravi i suštinski proces izbacivanja takvog oružja iz svog arsenala.

"Kada je reč o Severnoj Koreji, pokrenućemo veliki program za hranu, pružićemo pomoć oko električne energije, izvešćemo projekte kako bismo modernizovali luke i aerodrome zbog međunarodne trgovine", kazao je Jun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu