Kina upozorila SAD: Šaljete lažnu poruku; Preduzeće kontramere

Kina je, kao odgovor na drugu posetu američke delegacije Tajvanu za mesec dana, pozvala Vašington da se pridržava principa jedne Kine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP
Tanjug/Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

To je izjavio danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

On je na kratkoj pres-konferenciji rekao da će Peking preduzeti odlučne i efikasne mere za zaštitu suvereniteta, prenose RIA novosti.

Vang je dodao da je delegacija SAD, koju predvodi demokratski senator Ed Marki, uprkos snažnom protestu Kine, nenajavljeno posetila Tajvan i istakao da to predstavlja flagrantno kršenje principa jedne Kine i odredaba tri zajednička kinesko-američka kominikea.

Kineski zvaničnik je ponovio da su akcije američke strane narušile suverenitet i teritorijalni integritet Kine, a takođe poslale lažnu poruku separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

Ranije ovog meseca Tajvan je posetila i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, što je izazvalo oštru rekaciju Kine, koja je zbog toga pokrenula velike vežbe oko Tajvana.

Kontramere Kine

Kina se čvrsto protivi bilo kakvoj vrsti zvaničnih veza između SAD-a i kineskog regiona Tajvana i preduzeće odlučne kontramere kako bi reagovala na provokacije od strane SAD, izjavio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liju Pengju povodom posete delegacije američkog Kongresa Tajvanu.

Liju smatra da je odgovornost za trenutne tenzije u Tajvanskom moreuzu potpuno na američkoj strani i dodaje da SAD treba da snose sve posledice koje je izazvala poseta kongresmena Tajvanu, prenosi Kineski međunarodni radio.

Prema oceni kineskog diplomate, najnovija poseta američkih kongresmena Tajvanu još jednom dokazuje da SAD ne žele stabilnost u Tajvanskom moreuzu i da nisu štedele napore da podstaknu sukob između dve strane i mešaju se u unutrašnje stvari Kine.

Kineska vojska održala je danas nove vežbe u blizini Tajvana, u momentu kada je grupa američkih kongresmena posetila Tajpej i sastala se sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven.

Ranije ovog meseca Tajvan je posetila i predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, što je izazvalo oštru rekaciju Kine, koja je zbog toga pokrenula velike vežbe oko Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu