Bolji za sto mesta: Popravljena pozicija Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi

Univerzitet u Beogradu je ove godine na prestižnoj Šangajskoj listi plasiran između 401. i 500. mesta od rangiranih 1000 univerziteta na svetu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Leonid_Andronov
Foto: Depositphotos/Leonid_Andronov

Ova vest objavljena je jutros na sajtu ovog univerziteta.

Navodi se da je pozicija popravljena u odnosu na prošlu godinu, tada je bila između 501. i 600. mesta, i ocenjuje da je, uzimajući u obzir dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u privredno najrazvijenijim zemljama, pozicija Univerziteta u Beogradu relativno stabilna uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučno-istraživačke delatnosti.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici, istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika istraživača u okviru određene naučne oblasti.

Takođe i broj naučnih radova objavljenih u časopisima Sajans i Nejčr, te časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih, navodi se na sajtu Univerziteta u Beogradu.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy.

Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu