Dodik: "Ni od koga, pa ni od NATO"

Milorad Dodik izjavio je danas da BIH ni od koga nije tražila da za nju pravi bilo kakve posebne uslove i mere, pa tako ni od NATO-a.

Izvor: Beta
Podeli
 FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC
FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Stoltenberg: "NATO razvija set mera za BiH"

On je rekao da NATO nema nikakve uloge u BiH i da nije čuvar njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Reagujući na prepisku ministra spoljnih poslova BiH Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, u kojoj je Stoltenberg naveo da NATO razvija set mera, posebno za BiH, Dodik je ocenio da je "reč o još jednoj zloupotrebi".

Prema njegovim rečima, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, koja je prethodno uputila pismo Stoltenbergu, navodeći da se "Bosna i Hercegovina suočava sa brojnim izazovima, a u svetlu aktuelnih dešavanja u Evropi i regionu", nema nikakva ovlašćenja u oblasti odbrane, ni na spoljnom, ni na unutrašnjem planu.

"Jedino nadležno mesto za komunikaciju sa NATO-om i drugim zemljama po vojnim pitanjima je Predsedništvo BiH, koje je ovaj put zaobiđeno. To je ujdurma muslimanske strane, koja pokušava da obezbedi da ona na jedini način predstavlja BiH, što, naravno, nije tačno", naglasio je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da bi to trebalo da zna i generalni sekretar NATO-a, ocenivši da, ako to nije znao, onda je "nemušto uvučen u prepisku oko toga".

Dodik je istakao da BiH nije tražila nikakve dodatne mere niti u njoj postoji maligni uticaj o kojem oni govore.

"Postoji uticaj drugih zemalja u svemu tome. BiH nije ni u kakvom ugovornom odnosu sa NATO-om. Postoji Plan reformi, ali to je plan organa BiH, a ne ugovorni odnos sa Alijansom, tako da u tom pogledu apsolutno ne stoji tvrdnja da se BiH nalazi na atlantskom putu. To apsolutno nije tačno", naglasio je on.

Dodik je demantovao postojanje "ruskog malignog uticaja u BiH", navodeći da "postoji odnos u kom se Rusija poštuje jednako kao i druge zemlje, pa i one koje su članice NATO-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu