Brnabić: Oluja se u Tadićevo vreme obeležavala isto onako kao što je bio u Jasenovcu

Ana Brnabić izjavila je da je sramotno ono što se čulo na jučerašnjoj proslavi u Kninu prilikom hrvatskog obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Knin: Uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", građani aplaudirali, reagovala policija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da su srpske žrtve i zločini bili na korak od zaborava, ali da se sredinom prošle decenije sve promenilo.

Ona je gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a istakla da ne misli da smo danas dalji od pomirenja nego ranije, ali da je Srbija počela da tuguje i da se seća.

“Srbija od 2015, kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade . Prekjuče se u Novom Sadh okupilo nikada više ljudi. Potrebno je da država promeni svoj odnos prema tim događajima, da se snime pojedini filmovi, da se jasno i glasno govori o srpskim žrtvama kako bi naš narod na neki način osvestio ono sto se dešavalo. Mislim da je to zasluga jednog čoveka a to je Aleksandar Vučić.

Premijerka je istakla da ono što bivši predsenik Boris Tadić, koji govori da se Oluja obeležavala i ranije, svi ljudi u Srbiju znaju da jednostavno nije istina. “Oluja se u njegovo vreme obeležavala kao što je on posetio Jasenovac - dakle nije se desilo. Nismo pričali o zločinima nad Srbima zato što nismo želeli da se nekome zamerimo. Nismo obeležavali etničko čišćenje nad Srbima, nismo se sećali naših žrtava, a očekivali smo da se drugi sećaju i poštuju srpske žrtve. Pa kako?”, upitala je Brnabić.

Ona je istakla da je proslava Oluje u Hrvatskoj sramotna i da bi volela da može da kaže nešto drugačije ali to nije moguće. “Ispada da su Srbi proterali sami sebe. A oni koji se nisu samu proterali su ubijeni. Za to u Hrvatskoj praktično niko nije odgovarao. Sada kada je naše tužilaštvo podiglo optužnicu za zločin na Petrovačkoj cesti, Hrvatska kaže da će te ljude zaštititi. Ubice dece, staraca i žena”, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je zastrašujuća tišina koja dolazi iz Evrope na takve poruke iz jedne države članice Evropske unije, ali da će uprkos svemu država Srbija nastaviti da se seva svojih žrtava sa najvećim mogućim poštovanjem kakve one i zaslužuju.

Dodala je da se iz Evropske unije (EU) čuje, kako je rekla, zaglušujuća tišina, i da se EU ne osvrće na nacističke pozdrave u jednoj svojoj članici.

Navela je da je naše da se sećamo svojih žrtava te da se sada radi Memorijalni centar "Staro Sajmište, Muzeju žrtava genocida se posvećuje veća pažnja, imamo i obeležje zrtava Jasenovca, kao Obalu jasenovačkih žrtava.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji u svetlu nedavnih događanja u južnoj srpskoj pokrajini, razgovora koji se u Briselu očekuju 18. avgusta i izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da mora biti uspostavljena Zajednica srpskih opština ali u skladu da kosovskim ustavom, Brnabić je rekla da ta izjava ne uliva optimizam.

"Eskobar kaže da mora da se sve uradi u skaldu sa ustavom tzv. Kosova, a prištinski Ustavni sud je već rekao da dogovor iz Brisela nije u skladu sa tzv.kosovskim ustavom", rekla je premijerka. Navela je i da ne vidi prostor za razgovor sa Aljbinom Kurtijem, jer kako je rekla, kod njega nema volje za razgovorom.

"Mi očekujemo Zajednicu srpskih opština kakva je dogovorena u Briselu, to čekamo punih 10 godina", istakla je ona.

Mandatar - otvorena tema, vlada pre zakonskog roka

Borelj potvrdio: Pozvao sam ih

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je "otvorena tema" ko će biti mandatar nove vlade čiji će sastav biti poznat u narednih nekoliko nedelja, ali kako je dodala "svakako značajno pre zakonskog roka".

"To je tema koja je otvorena, videćemo se šta će se dešavati, verujem da ćemo uskoro čuti ko je mandatar i da ćemo uskoro dobiti novu vladu", rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu