Evropski parlament sutra glasa – "na stolu" Srbija, odmah uputili poruke

Poslanici Evropskog parlamenta će sutra u podne na plenarnoj sednici u Strazburu glasati o ovogodišsnjem izveštaju o Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian

Njime se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

U tekstu izveštaja amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa ”zasnovanog na međusobnom priznanju” što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja i poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

U tekstu izveštaja pohvaljuje se napredak koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravaljanju migracijama.

Usvojen na plenarom zasedanju izveštaj Evropskog parlamenta dobija formu rezolucije, koja nije pravnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

Fon Kramon ima poruku za Srbiju

Izvestilac Evropskog parlementa za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskiom parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Kramon je takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajednickim pozicijama.

"Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU", poručila je Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu