"Vrhovni sud se samo zagreva"

Odluka američkog Vrhovnog suda da ukine ustavnu garanciju prava na abortus dovela je do bojazni od mogućeg oštrog skretanja udesno po pitanjima ljudskih prava.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/EVERT ELZINGA
EPA-EFE/EVERT ELZINGA

Prema nekim američkim analitičarima "odlukom o abortusu konzervativni Vrhovni sud se samo zagreva", prenosi portal Politiko.

Profesor prava Rik Hejsen izražava bojazan da bi ogroman potres koji je izazvala nova konzervativna supervećina u Vrhovnom sudu ukidanjem ustavne garancije na pravo na abortus, mogao bi biti samo početak.

"Sledeći ciljevi bi mogli da obuhvate biračka prava, uticaj državnih sudova na izbore, afirmativnu akciju, politiku kojom se pripadnicima svih rasa obezbedjuju jednaka prava na školovanje i zapošljavanje i zakone koji zabranjuju diskriminaciju LGBTQ osoba", upozorava Hejsen.

Osim što je poništio skoro pola veka dugo savezno pravo na abortus, Vrhovni sud je ukinuo zakone o dozvolama za oružje u najmnogoljudnijim državama, proširio državno finansiranje verskih škola, proširio prava zaposlenih u javnim školama na molitvu i zaustavio naloge nižih sudova kojima se od dve američke savezne države zahteva da biračima manjina daju veće šanse da samostalno biraju kandidate.

"Vrhovni sud bi trebalo da štiti prava manjina i svih nas od vlasti, bilo da je u pitanju tiranija ili anarhija. Demokrate, tj. levica, pokušavaju da delegitimišu Vrhovni sud jer su izgubili kontrolu nad njim", uzvraća na kritike Vrhovnog suda Majk Dejvis, bivši savetnik republikanskog senatora Čaka Graslija iz Ajove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu